#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Neberte tikot biologických hodin na lehkou váhu
 Neberte tikot biologických hodin na lehkou váhu
calendar 28. 7. 2010

Neberte tikot biologických hodin na lehkou váhu

Čím dál tím více mladých dívek a žen odsouvá manželství a založení rodiny na pozdější dobu. To, co bylo běžné ještě před několika desítkami let, kdy ženy často porodily první dítě ve svých dvaceti letech, se dnes stává spíše výjimečně.

Čím dál tím více mladých dívek a žen odsouvá manželství a založení rodiny na pozdější dobu. To, co bylo běžné ještě před několika desítkami let, kdy ženy často porodily první dítě ve svých dvaceti letech, se dnes stává spíše výjimečně. Časy se mění a stejně tak i priority mladých lidí. Nikdo ovšem nemůže změnit skutečnost, že tělo stárne a možnost otěhotnět a donosit dítě je a bude vždy časově omezená.

Počet klesá, kvalita se snižuje

Na rozdíl od mužů, u nichž se spermie po dosažení pohlavní zralosti tvoří neustále, se ženy rodí již s konečným počtem vajíček. Jejich množství se s přibývajícím věkem neustále snižuje a stejně tak klesá jejich kvalita. Právě kvalita vajíček se stává limitujícím faktorem nejen pro oplodnění, ale také pro časný vývoj oplodněného vajíčka. K tomu, aby mohlo vajíčko po oplodnění správně růst, potřebuje dostatek energie. Tu mu dodávají mitochondrie (organely nacházející se uvnitř buňky). Stárnoucí vajíčko však často není schopno dostatečnou dodávku energie zajistit, a oplodněné vajíčko je tak záhy potraceno.

Přibývající věk jako nepřítel žen toužících po miminku

Je tedy zcela přirozené, že s ubývajícím množstvím vajíček a jejich postupně se zhoršující kvalitou klesá naděje na oplodnění či donošení zdravého dítěte. Možností, jak otěhotnět i jinou cestou než tou přirozenou, je v současné době několik a úspěchy těchto metod určitě nejsou zanedbatelné. Přesto je vždy lepší nepodceňovat plynoucí čas a pokusit se otěhotnět dříve, než je nutné k těmto metodám přistoupit.

V současné době přináší medicína řadu metod umožňujících neplodným párům pořídit si vlastní miminko i v případech, kdy to přirozenou cestou není možné. Nelze však pominout skutečnost, že věk hraje svoji roli i v případě umělého oplodnění, a rizika spjatá s těhotenstvím v pokročilém věku tu tedy budou stále.

(pad)

Zdroj:
www.gettingpregnant.co.uk
www.advancedfertility.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více