#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Naděje pro muže: i po boji s rakovinou máte šanci na vlastní děti
Naděje pro muže: i po boji s rakovinou máte šanci na vlastní děti
calendar 21. 1. 2013

Naděje pro muže: i po boji s rakovinou máte šanci na vlastní děti

Ozařování a chemoterapie pomáhají mnoha mužům různého věku vyhrát boj s rakovinou. Pak jim však lékaři často sdělí smutnou zprávu – vinou agresivní léčby, která nevratně poškodí tvorbu nových spermií, zůstává takový pacient do konce života neplodný.

Ozařování a chemoterapie pomáhají mnoha mužům různého věku vyhrát boj s rakovinou. Pak jim však lékaři často sdělí smutnou zprávu – vinou agresivní léčby, která nevratně poškodí tvorbu nových spermií, zůstává takový pacient do konce života neplodný. Na obzoru se však konečně rýsuje uspokojivé řešení pro všechny.

Odebrat a vrátit 

Zatímco dnes mají muži před zahájením protinádorové léčby možnost nechat si zamrazit své pohlavní buňky pro pozdější umělé oplodnění, v budoucnu bude všechno možná ještě snazší.

  • Americkým vědcům se nedávno podařilo obnovit tvorbu spermií u opic za pomoci jejich vlastních kmenových buněk odebraných před ozařováním.
  • Tato léčebná strategie, pokud se ji podaří úspěšně zavést také u člověka, přinese možnost mít jednou své vlastní děti i malým chlapcům, kteří svůj vítězný boj s rakovinou svedli ještě před pubertou – tedy v době, kdy se u nich spermie dosud netvořily a nebylo možné je zamrazit pro pozdější použití.
  • Vědcům se totiž u pokusného primáta podařilo vyjmout a uchovat buňky z varlete a po prodělání radio- či chemoterapie je úspěšně transplantovat zpět. Tyto buňky pak v době pohlavní dospělosti zahájily normální tvorbu zdravých spermií.

Klinická praxe musí ještě počkat

I když úspěšný zákrok u primátů znamená nepochybně velký úspěch, před zavedením slibné metody do klinické praxe je ještě potřeba vyřešit řadu problémů:

  • Bude třeba zjistit to pravé načasování transplantace (u lidí je jistě jiné než u opic).
  • Naučit se správně připravit buňky pro celý proces a úspěšně je stimulovat k tvorbě spermií.
  • Vyřešit také otázku bezpečnosti – klinické studie musí nejprve potvrdit, že nový zákrok nepředstavuje pro pacienty žádné významné riziko.

Ve jménu plodnosti

Zavedení nové metody do běžné praxe patrně potrvá delší dobu. I proto, že na světě není mnoho pracovišť, která by byla schopná provádět odběr kmenových buněk z varlat u prepubertálních pacientů, kteří se léčí s rakovinou. Odborníci přesto věří, že zkušeností bude časem přibývat a v dohledné době se dočkáme toho, že rakovina bude znamenat stále menší riziko nejen pro náš život, ale také pro mužskou plodnost.

(vek)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více