#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Mužskou plodnost ohrožuje znečištěné životní prostředí
Mužskou plodnost ohrožuje znečištěné životní prostředí
calendar 16. 10. 2008

Mužskou plodnost ohrožuje znečištěné životní prostředí

Řadu let se hovoří o stále klesající plodnosti mužů. Zajímavé jsou především posuny kritérií mužské neplodnosti. Jaké jsou hlavní příčiny tohoto trendu a souvislosti s prostředím, ve kterém všichni žijeme?

Řadu let se hovoří o stále klesající plodnosti mužů. Zajímavé jsou především posuny kritérií mužské neplodnosti. Jaké jsou hlavní příčiny tohoto trendu a souvislosti s prostředím, ve kterém všichni žijeme?

Norma spermiogramu (laboratorní vyšetření spermií) se v průběhu posledních několika desítek let opakovaně posouvala k nižším hodnotám. Důvodem bylo především to, že většina mužů by na kritéria normálního spermiogramu ani nedosáhla. Původní norma byla 60 milionů spermií na 1 mililitr ejakulátu, postupně se však snížila na současných 20 milionů v 1 mililitru. Kromě toho záleží také na pohyblivosti spermií, přičemž dobře pohyblivých spermií by měla být alespoň polovina.

Životní prostředí ovlivňuje také spermie

Odborníci se shodují na tom, že příčinou zhoršující se kvality spermií a snižování plodnosti mužů je znečištěné životní prostředí. Hlavním zdrojem znečištění jsou polycyklické aromatické uhlovodíky z automobilové dopravy, spalování odpadů nebo průmysl. Vědci navíc již dříve zjistili, že část mužů bývá přechodně neplodná v zimě, kdy se ovzduší výrazně zhoršuje kvůli topení tuhými palivy.

Nesvědčí ani kofein, nikotin a léky

Dalšími faktory, které negativně ovlivňují kvalitu spermií, jsou stres, konzumace alkoholu, kávy, kouření cigaret, drogy, léky, nebo radioaktivita. Podobně jako u žen i mužů se s přibývajícím věkem zhoršuje kvalita pohlavních buněk a roste počet mutací v jádře buněk. Nadměrné zahřívání, horké koupele a saunování plodnosti také příliš nesvědčí.

Estrogeny všude kolem nás

Na poklesu spermií se také podílí působení ženských pohlavních hormonů estrogenů nebo látek jim podobných. Předpokládá se, že hormony poškozují buňky varlete, které jsou nepostradatelné pro výživu a zrání spermií. Estrogeny jsou přitom zastoupeny v životním prostředí poměrně hojně. Většinou se s nimi setkáváme v podobě různých herbicidů, pesticidů a insekticidů. Obsahují je i umělé hmoty a průmyslové chemikálie.

Účinkům životního prostředí se jistě nevyhneme. O to důležitější je věnovat pozornost všem negativním faktorům, které je možné ovlivnit a snížit tak hrozbu klesajícího množství spermií.

(nes)

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více