#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Mužská neplodnost souvisí s rakovinou varlat
Mužská neplodnost souvisí s rakovinou varlat
calendar 1. 3. 2011

Mužská neplodnost souvisí s rakovinou varlat

Neplodní muži mají zvýšené riziko vzniku rakoviny varlat. S tímto zjištěním přišli ve studii publikované v Archives of Internal Medicine američtí lékaři na základě více než třicetiletých statistik mapujících neplodné muže v USA.

Neplodní muži mají zvýšené riziko vzniku rakoviny varlat. S tímto zjištěním přišli ve studii publikované v Archives of Internal Medicine američtí lékaři na základě více než třicetiletých statistik mapujících neplodné muže v USA.

Nejčastější rakovina

Testikulární germinální rakovina patří mezi nejčastější druhy rakoviny u mladých mužů v průmyslově vyspělých zemích. Nebylo tomu tak ale vždy. Značný nárůst tohoto typu rakoviny totiž lékaři zaznamenávají v posledních 30 až 50 letech, kdy shodou okolností klesá i kvalita a množství spermatu a tím pádem je i nižší šance na oplodnění. Američtí vědci potvrdili, že tyto dva zdánlivě nesouvisející trendy spolu velice úzce souvisí. Během let 1967 až 1998 do studie zahrnuli cekem 22 562 mužů, kteří byli vyšetřováni na základě abnormálních hodnot semene. Údaje pak porovnávali s národním rakovinným registrem.

Genetické předpoklady, nebo častější testy?

U 34 sledovaných pacientů byla do jednoho roku od stanovení neplodnosti diagnostikována i rakovina varlat. Ve srovnání s muži stejného věku měli neplodní jedinci téměř třikrát větší riziko vzniku tohoto druhu rakoviny. Lékaři nejprve za rizikový faktor vzniku rakoviny varlat nepovažovali neplodnost samotnou, ale spíše její léčbu. Tato teorie se ale nakonec ukázala jako velice nepravděpodobná, protože léčba neplodnosti většinou zahrnuje celou škálu metod asistované reprodukce oproti konkrétní konzervativnímu nebo chirurgickému řešení mužské neplodnosti. Jako možnost se také jeví fakt, že neplodní muži podstupují více testů. Takže pravděpodobnost, že se u nich podaří rakovinu odhalit, je vyšší.

Dalším možným vysvětlením může být i podobná genetická predispozice, která je společná jak pro mužskou neplodnost, tak i pro rakovinu varlat. Všechny tyto možnosti ale ještě musí být buď potvrzeny, nebo vyvráceny dalšími studiemi.

(kam)

Zdroj: Arch Intern Med. 2009; 169 [4]: 351–356.

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více