#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Muži neradi se přiznávají ke své neplodnosti
Muži neradi se přiznávají ke své neplodnosti
calendar 20. 2. 2010

Muži neradi se přiznávají ke své neplodnosti

Známe to všichni – ženy se častěji stýkají s kamarádkami a více než muži mají potřebu občas s někým zajít "na kafe". Je to zřejmě jejich vrozená vlastnost: potřebují si o věcech, které se týkají jejich života, povídat. Muži tak sdílní nebývají.

Známe to všichni – ženy se častěji stýkají s kamarádkami a více než muži mají potřebu občas s někým zajít "na kafe". Je to zřejmě jejich vrozená vlastnost: potřebují si o věcech, které se týkají jejich života, povídat. Muži tak sdílní nebývají. A výjimkou není ani tak choulostivé téma, jako je neplodnost.

Ženy častěji hledají pomoc a útěchu u dalších žen. Svěřit se dobré duši, která ji poslouchá, prostě potřebuje téměř každá. A citlivá témata, jako jsou problémy s početím, léčbou neplodnosti (IVF) nebo antikoncepcí, nevyjímaje.

Sdělená bolest – poloviční bolest

Muži neradi mluví nejen o tom, že mají problémy v zaměstnání nebo že snad práci hledají. Jejich ochota k hovoru klesá i tehdy, pokud se jedná o soukromé záležitosti týkající se hlavně podstoupení umělého oplodnění a dalších problémů s početím dítěte. Ženy jsou na tom o něco lépe. Jejich ochota hovořit o těchto tématech je o něco vyšší. Častěji jsou schopné se s problémy svěřit ostatním lidem, zatímco jejich partneři problém nosí v sobě.

Muži snadněji vyhledají potřebné informace

Možná nejsou ochotni o problémech hovořit, ale snadněji nalézají konstruktivní řešení. Je to možná dáno tím, že muži se od pradávna museli častěji rozhodovat rychleji než ženy a neměli moc času přemýšlet nad svými pocity. Proto také i v dnešní době jsou zdatnější v tom, že najdou o neplodnosti spoustu informací například na internetu. Vyhledají problém, vytisknou partnerce stránky, hledají odpovědi. Ženy zase naproti tomu hledají emocionální podporu. U své rodiny, přátel, ale samozřejmě primárně u svého partnera.

Pokud je za vším stud, je to zbytečné

Problém neplodnosti se týká více lidí v našem okolí, než bychom předpokládali. Samozřejmě, pokud neplodnost postihla i vás, vy sami si určíte, kolik informací chcete komu dát. Stydět se ale za umělé oplodnění nemusíte, protože za něj nemůžete. Kdyby bylo po vašem, jistě byste si vybrali otěhotnění přirozenou cestou. Pokud o něm mluvit nechcete, tak nemluvte. Rozhodně ale v sobě "neduste" problém, který vás tíží, a najděte řešení, například v podobě odborníka.

(skl)

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Reakce na diagnózu onkologického onemocnění jsou různé. Strach, stres, nejistota, zmatek, smutek. Málokdo má v takové chvíli sílu plánovat, co nastane, až svou nemoc šťastně překoná. Nicméně i to je velmi důležité, zvláště v případě, kdy mají léčbu podstoupit mladí lidé, kteří mají založení rodiny teprve před sebou. Poruchy plodnosti jsou totiž jedním z nejčastějších dlouhodobých nežádoucích účinků onkologické léčby.

Číst více
Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Moderní doba, která nám všemožnými způsoby ulehčuje život, přináší do našeho světa i mnohé nástrahy, z nichž některé narušují přirozený koloběh věcí. Jedním z těchto projevů může být skutečnost, že čím dál více párů není schopno počít potomka přirozenou cestou a musí vyhledat pomoc lékařů.

Číst více
Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více