#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Lidské papilomaviry útočí
Lidské papilomaviry útočí
calendar 18. 5. 2007

Lidské papilomaviry útočí

Zkratka HPV znamená human papilloma virus a dnes je známo přes 80 druhů tohoto viru.

Zkratka HPV znamená human papilloma virus a dnes je známo přes 80 druhů tohoto viru. Virus je sexuálně přenosný a jeho výskyt v populaci závratně narůstá. Virus nezpůsobuje závažné infekční stavy, ale svou přítomností ve sliznici pohlavního ústrojí žen může vést k rozvoji nádorového bujení.

Možná už jste o něm slyšeli

HPV může způsobovat zhoubné bujení, zvláště v oblasti děložního hrdla. Častěji však na HPV narazíme v podobě tzv. kondylomat, což jsou bradavčité výrůstky, které nacházíme u žen na vulvě, v pochvě i na děložním hrdle, u mužů na špičce penisu.

Kondylomata nesvědí ani nijak nebolí, takže jejich nositelé a nositelky o nich dlouho nemusí vědět. Když přítomnost výrůstků zjistí a budou dostatečně nezodpovědní, aby žili v domnění, že se jedná o neškodné vřídky, puchýřky či bradavičky, mohou nakazit všechny své sexuálním kontakty. Ani kondom totiž neposkytuje stoprocentní ochranu. Zanedbaná kondylomata mohou narůst až do několikacentimetrových květákovitých útvarů. Gynekolog snadno odhalí i drobná kondylomata a navrhne příslušnou léčbu.

Nic není ztraceno!

Proti HPV viróze dnes již existuje účinná vakcína, která se aplikuje u dívek před zahájením sexuálního života a zájemkyně si ji musí zaplatit. Jestliže jste však dívka nebo žena, která již pohlavní život zahájila, pak existuje rada i pro vás. Dobrou prevencí HPV virózy je hygiena sexuálního chování, tedy nejlépe sexuální kontakty jen s jedním partnerem. Dále je vhodné dodržovat pravidelné návštěvy u vašeho gynekologa.

(lep)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více