#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Levné umělé oplodnění láká do Česka cizince
Levné umělé oplodnění láká do Česka cizince
calendar 3. 6. 2013

Levné umělé oplodnění láká do Česka cizince

Národní registr asistované reprodukce představil zajímavá data týkající se počtu v Česku provedených výkonů u žen cizí národnosti v posledních letech.

Národní registr asistované reprodukce představil zajímavá data týkající se počtu v Česku provedených výkonů u žen cizí národnosti v posledních letech. Podle nich bylo v minulém roce provedeno 7 600 cyklů umělého oplodnění u cizinek, což je téměř třikrát více než před pěti lety.

Čísla rostou 

Nárůst zaznamenal i počet samotných center asistované reprodukce – za posledních pět let k původním 25 přibylo více než deset nových zařízení. Podle Pavla Ventruby z České gynekologicko-porodnické společnosti a Centra asistované reprodukce FN Brno se jedná především o privátní podniky cíleně specializované na zahraniční klientelu. Předností podobných zařízení by měly být kvalitní služby prováděné za nízkou cenu. Ta se pohybuje již od 2 000 eur za základní cyklus IVF.

Vysoká kvalita, nízká cena

Cena umělého oplodnění však nemusí být to jediné, co cizinky mající problém s otěhotněním do České republiky přitahuje.

  • V naší zemi je totiž například na rozdíl od Německa povolena kultivace více než tří embryí navazující na jeden odběr vajíček a následný výběr nejvhodnějších na základě provedených testů zaměřených na genetické vady.
  • To nejenže zvyšuje celkovou úspěšnost asistované reprodukce, ale v případě nutnosti dalšího cyklu již žena nemusí opětovně podstoupit nepříjemný a často také rizikový odběr oocytů.

Klientela z celého světa

Možnosti umělého oplodnění v České republice každoročně využívají neplodné páry z Evropské unie, ale také Spojených států či Asie. Počet Češek požadujících tyto služby je podle registru za poslední léta ustálený, stejně jako počet cyklů hrazených Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Cena jednoho cyklu bez příspěvku zdravotní pojišťovny vyjde neplodný pár zhruba na 75 000 korun, v případě nutnosti darovaného vajíčka pak o 20 000 korun dráž.

(veri)

Zdroj: zdravi.e15.cz

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více