#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Léčba epilepsie může nepříznivě ovlivnit plodnost ženy
Léčba epilepsie může nepříznivě ovlivnit plodnost ženy
calendar 16. 12. 2010

Léčba epilepsie může nepříznivě ovlivnit plodnost ženy

U žen s epilepsií je větší pravděpodobnost, že budou mít problémy s otěhotněním, než u žen bez tohoto neurologického onemocnění. Ve své přednášce publikované na zasedání Indické rady pro lékařský výzkum to uvedl vedoucí studie Sanjeev Thomas.

U žen s epilepsií je větší pravděpodobnost, že budou mít problémy s otěhotněním, než u žen bez tohoto neurologického onemocnění. Ve své přednášce publikované na zasedání Indické rady pro lékařský výzkum to uvedl vedoucí studie Sanjeev Thomas z Institutu pro lékařské vědy a technologie v indickém městě Trivandrum.

Do studie, kterou provedli indičtí lékaři, se zapojilo celkem 375 žen s průměrným věkem 26 let, které se snažily otěhotnět. Hodnocen byl vliv léků používaných v léčbě epilepsie na možnost otěhotnění.

V následujících deseti letech se podařilo otěhotnět pouze 62 % pacientek, zbylých 38 % zůstalo neplodných. A jakou roli hrála samotná epilepsie? Pacientky, které se léčily s tímto onemocněním, zůstávaly dvakrát častěji neplodné než ženy bez epilepsie. Vliv však měl i užívaný počet tzv. antiepileptik (léků používaných v léčbě epilepsie).

Čím více léků, tím horší plodnost

Ženy, které užívaly tři a více druhů antiepileptik, měly 18krát větší pravděpodobnost, že zůstanou neplodné, než jejich zdravé kolegyně. Zdravé pacientky totiž měly pouze 7% pravděpodobnost neplodnosti, u žen užívajících jedno antiepileptikum tato pravděpodobnost stoupla na celých 32 % a u žen s dvěma nasazenými léky byla prokázána 41% šance, že zůstanou bez potomka.

Na vině mohou být vedlejší účinky

Podle lékařů je toto riziko způsobeno ne přímo epileptickým onemocněním, ale jeho léčbou. Všechny léky totiž mívají vedlejší účinky, u antiepileptik je tím nejvážnějším snížená schopnost otěhotnět. Toto riziko je ale u moderních antiepileptik sníženo na minimum.

Pokud si žena epileptička přeje potomka, měla by se o dalším postupu poradit se svým ošetřujícím lékařem.

(kam)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Reakce na diagnózu onkologického onemocnění jsou různé. Strach, stres, nejistota, zmatek, smutek. Málokdo má v takové chvíli sílu plánovat, co nastane, až svou nemoc šťastně překoná. Nicméně i to je velmi důležité, zvláště v případě, kdy mají léčbu podstoupit mladí lidé, kteří mají založení rodiny teprve před sebou. Poruchy plodnosti jsou totiž jedním z nejčastějších dlouhodobých nežádoucích účinků onkologické léčby.

Číst více
Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Moderní doba, která nám všemožnými způsoby ulehčuje život, přináší do našeho světa i mnohé nástrahy, z nichž některé narušují přirozený koloběh věcí. Jedním z těchto projevů může být skutečnost, že čím dál více párů není schopno počít potomka přirozenou cestou a musí vyhledat pomoc lékařů.

Číst více
Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více