#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Laparoskopie odhaluje příčiny neplodnosti
Laparoskopie odhaluje příčiny neplodnosti
calendar 7. 11. 2007

Laparoskopie odhaluje příčiny neplodnosti

Laparoskopie je jedna z vyšetřovacích a zároveň léčebných metod. Používá se k zobrazení vnitřních orgánů.

Laparoskopie je jedna z vyšetřovacích a zároveň léčebných metod. Používá se k zobrazení vnitřních orgánů. Laparoskop je tenký přístroj s optikou, který se zavádí do břicha velmi malým řezem. Tímto způsobem lze prohlédnout dělohu, vejcovody, vaječníky a přilehlé orgány.

Laparoskopie se používá tehdy, nelze-li příčinu neplodnosti určit ultrazvukem, rentgenem nebo jinými testy. Nejčastěji se touto metodou vyšetřují následující obtíže:

  • bolesti v oblasti pánve
  • endometrióza
  • zánětlivá onemocnění pánve
  • blokáda průchodnosti vejcovodů

Jak probíhá vyšetření?

Jiným výrazem pro laparoskopii je miniinvazivní operace. Její hlavní výhodou oproti klasické operaci je významně menší zátěž pro organismus. Doba hospitalizace je kratší a navíc kosmetické dopady takového ošetření jsou minimální.

Laparoskopie je malý chirurgický výkon, a proto v den vyšetření pacientka nesmí jíst, pít a kouřit. Je to bezbolestný zákrok, který se provádí v celkové anestezii. Začíná se malým řezem v oblasti pupku, kterým se do břicha zasune laparoskop. Aby byly všechny orgány dobře přístupné a viditelné, nafoukne se břicho plynem. Na laparoskop lze připojit další chirurgické nástroje a pomocí nich odebírat tkáně, ošetřovat jizvy a srůsty v břiše. Proto je laparoskopie výhodnou metodou pro stanovení diagnózy a její okamžité řešení.

Po laparoskopii je pacientka alespoň hodinu sledována na pooperačním pokoji. Často ještě ten samý den může odejít domů. Po výkonu nesmí pacientka 24 hodin řídit automobil a je nutné zajistit předem doprovod a odvoz do domácího prostředí. Kontrola po operaci obyčejně následuje za 2–8 týdnů.

Je laparoskopie bezpečná?

Ano. Laparoskopie je velmi bezpečnou a rutinní metodou. Mezi vzácné komplikace patří krvácení, poranění blízkých orgánů a problémy se snášenlivostí anestezie. Pro většinu žen však představuje pohodlnou a šetrnou metodu ošetření. Je proto s úspěchem využívána při řešení mnoha případů ženské neplodnosti.

(nes)

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více