#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Kuřačky vědomě poškozují své dítě
Kuřačky vědomě poškozují své dítě
calendar 17. 3. 2009

Kuřačky vědomě poškozují své dítě

Čekáte miminko s cigaretou v ruce? Zahoďte ji! Kouření cigaret vašemu miminku velmi škodí a může způsobit i jeho úmrtí. Možná si řeknete, to je jen strašení, určitě to ve skutečnosti nebude až tak vážné.

Čekáte miminko s cigaretou v ruce? Zahoďte ji! Kouření cigaret vašemu miminku velmi škodí a může způsobit i jeho úmrtí.

Možná si řeknete, to je jen strašení, určitě to ve skutečnosti nebude až tak vážné. Je ale prokázáno, že látky obsažené v tabákových výrobcích mohou poškodit jak vyvíjející se zárodek a plod, tak již narozené dítě. A nebezpečné je aktivní i pasivní kouření. Důležité je proto nejen nekouřit, ale také se obloukem vyhýbat zakouřeným prostorám.

Dítě bez kyslíku

U dětí, jejichž matka je vystavuje cigaretovým zplodinám, během těhotenství dochází častěji než u nekuřaček k poruchám vývoje drobných cév, především na prstech rukou. Kouření také poškozuje funkce placenty, tedy orgánu, na němž závisí výživa a přívod kyslíku plodu. Mimo to častěji dochází k poruše plodových obalů a následně k předčasnému odtoku plodové vody, což je úzce spojeno s rizikem předčasného porodu.

Kouříte? Můžete mít menší dítě

Děti kuřaček mají v průměru o 250 g nižší porodní hmotnost a častěji se rodí předčasně. Mívají častěji astma než děti nekuřaček a je vyšší jejich nemocnost obecně. Výjimkou nejsou ani problémy s chováním. S kouřením je spojen také tzv. syndrom náhlého úmrtí kojence, tj. náhlé úmrtí jinak zdravého kojence v důsledku zástavy dechu. Bylo zjištěno, že kouření stojí až za polovinou takových náhlých úmrtí.

Těhotenství kuřaček je poznamenáno vyšším rizikem mimoděložního těhotenství a četnějšími samovolnými potraty. A aby toho nebylo málo, kouření snižuje pravděpodobnost samotného otěhotnění, neboť je jak u kuřaček, tak u kuřáků provázeno nižší plodností. Proto pokud otěhotnění teprve plánujete, doporučuje se přestat kouřit, v ideálním případě již rok před plánovaným otěhotněním.

Přestat kouřit se vyplatí vždy

Přínosné je však přestat kouřit kdykoli před otěhotněním nebo během něj, i když to „rok před“ nestihnete. Kromě nemalé úspory financí zvýšíte naděje na narození zdravého, spokojeného dítěte. Přestat kouřit můžete buď sama, nebo můžete vyhledat pomoc praktického lékaře nebo specializovaného centra, případně se můžete obrátit na Linku pro odvykání kouření.

Zdroj: www.stop-koureni.cz

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více