#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Křečové žíly v těhotenství je třeba více sledovat
Křečové žíly v těhotenství je třeba více sledovat
calendar 12. 3. 2009

Křečové žíly v těhotenství je třeba více sledovat

Křečové žíly jsou zdravotním problémem mnohých z nás. Velice často se objevují zvláště v těhotenství. Mnohé ženy si ale možná neuvědomují, že nedostatečné sledování žil v tomto období může vést k vážným zdravotním problémům.

Křečové žíly jsou zdravotním problémem mnohých z nás. Velice často se objevují zvláště v těhotenství. Mnohé ženy si ale možná neuvědomují, že nedostatečné sledování žil v tomto období může vést k vážným zdravotním problémům.

Proč v těhotenství?

V těhotenství přispívá ke vzniku křečových žil mnoho faktorů, zejména dědičnost a hormon progesteron, který nepříznivě působí na žilní chlopně. Také zvětšení dělohy během těhotenství přispívá ke vzniku křečových žil. Těhotná děloha totiž může utlačovat žíly a způsobit tak zdravotní problémy. Křečové žíly jsou častější zvláště při opakovaných těhotenstvích a u žen, které během této doby více přiberou nebo jsou obézní.

Jaké můžu mít problémy?

Problémy s křečovými žilami během těhotenství mohou být různé. Začínají obvykle bolestí v nohou, nočními křečemi v končetinách, pocity těžkých nohou a většinou působí ošklivý kosmetický efekt. V těhotenství jsou časté flebitidy, což jsou záněty povrchových žil, zvláště na dolních končetinách, a také všemi obávaná hluboká žilní trombóza. Problémem mohou být také hemoroidy.

Možná léčba

Včasný záchyt rozvoje křečových žil a správné lékařské sledování v době těhotenství je základem prevence možných pozdějších komplikací. Většina potíží spojených s křečovými žilami po porodu mizí. I přesto se však zavádí preventivní léčba křečových žil. Žena by měla podstoupit vyšetření tzv. duplexní ultrasonografií, tedy vyšetření odhalující možné křečové žíly.

V případě, že lékař objeví, že je něco špatně, zavede většinou pacientce léky proti srážení krve a kompresní punčochy. V poslední době diskutovaná léčba pomocí skleroterapie není podle odborníků v době těhotenství vhodná. Lékaři doporučují například použít terapii různými bylinkami, které si ženy mohou vyhledat na internetu. Nezaručují ale dlouhodobý dobrý efekt této metody.

(ena)

Zdroj: www.krecove-zily.cz

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více