#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Komunikace mezi odborníky zvyšuje šanci na miminko
Komunikace mezi odborníky zvyšuje šanci na miminko
calendar 6. 8. 2010

Komunikace mezi odborníky zvyšuje šanci na miminko

V každém kraji na území České republiky se nachází hned několik center asistované reprodukce, která pomáhají neplodným párům s početím. Mnohá z nich vznikla při gynekologicko-porodnických klinikách krajských měst. Jiná poradenská, diagnostická a terapeutická centra vznikla samostatně, což však nevylučuje spolupráci se soukromými gynekology ani s nemocničními lékaři.

V každém kraji na území České republiky se nachází hned několik center asistované reprodukce, která pomáhají neplodným párům s početím. Mnohá z nich vznikla při gynekologicko-porodnických klinikách krajských měst. Jiná poradenská, diagnostická a terapeutická centra vznikla samostatně, což však nevylučuje spolupráci se soukromými gynekology ani s nemocničními lékaři.

Zachování plodnosti jako priorita

Gynekolog, porodník i každý jiný lékař by vždy měli myslet na to, jak zákrok či operační výkon ovlivní budoucí možnosti pacientky na oplodnění a donošení zdravého děťátka. Zvláště u mladých žen, které ještě nerodily, je zachování rozmnožovacích schopností jednou z priorit. Někdy je lékařský zákrok nevyhnutelný a je nutno ho provést i za cenu snížení plodnosti. Zásadní je ale vždy upřímná a otevřená komunikace lékaře s pacientkou. Žena by měla být upozorněna na rizika léčby a současně by jí lékař měl být schopen nabídnout nějaká řešení. Jednou z cest za vysněným miminkem může být i některá z metod asistované reprodukce.

Lékaři v centru asistované reprodukce i mimo něj

Lékařský tým v centrech asistované reprodukce je z velké většiny tvořen gynekology. Dalšími důležitými členy jsou andrologové a urologové, tedy ti, kteří se zabývají zdravotními problémy mužů. Nalezneme zde také embryology či genetiky. Někdy je v centru přítomen proškolený psycholog. Skladba celého týmu se může samozřejmě lišit v závislosti na daném centru. Je také možná pouze externí spolupráce některých lékařů-specialistů, kteří nepracují přímo v centru. Tito lékaři by spolu vždy měli být ve spojení. Jednak si sdělují důležité informace o zdravotním stavu pacientky, jednak se díky dobré komunikaci lze vyhnout případným duplicitním vyšetřením.

Žena má na výběr

Stejně jako si vybíráme svého obvodního lékaře či gynekologa, máme právo zvolit i takové centrum asistované reprodukce, které se nám líbí. S možností volby by měl být každý dobře obeznámen. U všech center registrovaných Ministerstvem zdravotnictví máte záruku kvalitní lékařské péče. Ani to však nemusí znamenat, že přístup centra bude vyhovovat přímo vám. Proto vybírejte, raďte se a rozmýšlejte. Máte na to totiž právo! A pokud je pro vás důležitý názor vašeho gynekologa, neostýchejte se s ním poradit. Dobrý lékař vám rád poskytne radu i pomoc.

(tek)

Zdroj:
www.fertilizace.cz
www.gest.cz
www.crmzlin.cz

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více
Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více