#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Když vajíčka chrání mráz
Když vajíčka chrání mráz
calendar 25. 11. 2010

Když vajíčka chrání mráz

Zmrazování vajíček neboli kryoprezervace oocytů patří mezi relativně nové metody umělého oplodnění. První dítě počaté pomocí této techniky se narodilo roku 1986.

Zmrazování vajíček neboli kryoprezervace oocytů patří mezi relativně nové metody umělého oplodnění. První dítě počaté pomocí této techniky se narodilo roku 1986. Protože se ale tehdejší způsob zmrazení pojil s vysokým rizikem poškození DNA oocytu, a mohl tak způsobit některé vrozené defekty dítěte, byla kryoprezervace ženských pohlavních buněk na celou dekádu ponechána stranou zájmu. V dnešní době se ale lékaři k této metodě opět vrací.

Komu se vajíčka zmrazují?

Možnost odběru a uchování vajíček ve zmraženém stavu je dobrá zpráva především pro ženy, u kterých z nějakého důvodu hrozí ztráta plodnosti. Je tomu tak například u onkologických pacientek před cykly chemoterapie nebo ozařování, u žen, které musí podstoupit odstranění vaječníků, nebo u těch, které své první těhotenství odkládají až do vyššího věku. Zároveň je tato metoda jistou alternativou zmrazení celých embryí ve státech, kde tento postup zákon nedovoluje, nebo pro páry, pro které je z etického hlediska nepřijatelný.

K čemu slouží kryoprotektivní látky

Lidské vajíčko je největší buňka v těle a obsahuje značné množství vody. Problémem během procesu zmrazení je fakt, že se tato voda promění v ledové krystalky a může tak poškodit chromozomy a vlastní DNA. Proto byly vynalezeny tzv. kryoprotektivní látky, které tomuto ději mohou zabránit.

Ultrarychlé zmrazení

Novinkou na poli kryoprezervace oocytů je tzv. ultrarychlé zmrazení (vitrifikace), které je používáno teprve několik let. Umožňuje použití vyšší koncentrace kryoprotektivních látek a extrémně rychlé zmrazení neposkytne vodě dostatek času k utvoření krystalků. Proto zůstane životaschopných větší počet vajíček než při původní metodě pomalého mrazení.

Protože je využití zmrazených vajíček při umělém oplodnění užíváno poměrně krátkou dobu a spíše výjimečně, není ještě zcela známa míra rizika s touto metodou spojená. Přesto ale pro řadu žen představuje jedinou šanci mít v budoucnu své biologicky vlastní dítě.

(veri)

Zdroj: www.ivf-infertility.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více