#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Když partner odmítá mít dítě "ze zkumavky"…
Když partner odmítá mít dítě "ze zkumavky"…
calendar 6. 9. 2009

Když partner odmítá mít dítě "ze zkumavky"…

Zda mít, či nemít dítě, případně kdy, je bezesporu jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které musí žena ve svém životě udělat.

Zda mít, či nemít dítě, případně kdy, je bezesporu jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které musí žena ve svém životě udělat. V ideálním případě se rozhodují oba partneři společně, avšak co když se jejich názory zásadně rozcházejí? Obecné doporučení zní: klidně a věcně vyložte partnerovi své názory a požadavky, stejně důležité je pak naslouchat a snažit se pochopit důvody, které partnera k jeho postoji vedou.

Touží vůbec muži po dětech?

Nejen erudovaní psychologové, ale i náš selský rozum nám říká, že možnost mít a vychovávat děti hraje v životě ženy podstatně důležitější roli než v životě muže. Samozřejmě i pro toto pravidlo lze najít dost výjimek, které jej potvrzují, avšak přinejmenším z historických důvodů v nás stále přetrvává dojem, že neplodná žena čelí větší životní katastrofě než neplodný muž. Více než touha po dítěti trápí muže skutečnost, že nemůže oplodnit ženu, kterou miluje a která to od něj očekává. Pokud tedy partner odmítá podstupovat spolu s partnerkou náročné procedury IVF nebo nechce vzít na sebe riziko adopce, může to být jednoduše proto, že jeho motivace k dítěti je menší.

Informujte sebe, informujte partnera

Jestliže neplodný partner odmítá jak pokusy o umělé oplodnění (IVF), tak adopci, je potřeba spolu nejprve podrobně probrat všechny možnosti a dopátrat se důvodů, proč vlastně. Pamatujte si, že informovat se o možnostech můžete sama, rozhodovat se však musíte vždy společně. Vyložte svému partnerovi, jaké metody IVF by pro vás přicházely v úvahu a co konkrétně by to u vás obou obnášelo. Informujte se o podmínkách a procesu adopce a poté je s partnerem v klidu proberte. Partner, který ženě ani nedá možnost si o těchto věcech seriózně promluvit, si snad ženu ani nezaslouží.

Rozhodnout se musíte společně

Některé problémy se nedají vyřešit rychle a hned. Pokud o partnerově neplodnosti víte teprve chvíli, je to jistě pro vás i pro něj tak trochu šok. Není dobře se hned upínat k rychlým řešením, nelehkou situaci je dobré nejdřív v klidu vstřebat. Také adopci je dobré nadhodit až ve chvíli, kdy se oba partneři se situací smíří a mohou se na ni podívat střízlivýma očima. Podle zkušeností psychologů partneři, kteří dítě adoptují příliš brzy, mohou mít tendenci klást na něj nepřiměřené požadavky a vybíjet si na něm svou frustraci.

Najdou se jistě ženy, které jsou zvyklé řešit věci samy a rozhodnou se na váhavého manžela nečekat. Protože provést IVF ženě bez souhlasu partnera není možné, zbývá takzvaný „krok stranou“. Lze se však spolehnout na to, že neplodný partner se s nečekaným přírůstkem do rodiny smíří a nebude se na nic vyptávat? Pravděpodobně ne. Nakonec i mít dítě s kamarádem či sousedem odvedle lze ospravedlnit, ale zařizovat si život bez vědomí nebo proti vůli svého partnera lze ospravedlnit jen těžko.

(vek)

Zdroje:
www.super.cz
www.iscare.cz

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více