#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Když partner odmítá mít dítě "ze zkumavky"…
Když partner odmítá mít dítě "ze zkumavky"…
calendar 6. 9. 2009

Když partner odmítá mít dítě "ze zkumavky"…

Zda mít, či nemít dítě, případně kdy, je bezesporu jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které musí žena ve svém životě udělat.

Zda mít, či nemít dítě, případně kdy, je bezesporu jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které musí žena ve svém životě udělat. V ideálním případě se rozhodují oba partneři společně, avšak co když se jejich názory zásadně rozcházejí? Obecné doporučení zní: klidně a věcně vyložte partnerovi své názory a požadavky, stejně důležité je pak naslouchat a snažit se pochopit důvody, které partnera k jeho postoji vedou.

Touží vůbec muži po dětech?

Nejen erudovaní psychologové, ale i náš selský rozum nám říká, že možnost mít a vychovávat děti hraje v životě ženy podstatně důležitější roli než v životě muže. Samozřejmě i pro toto pravidlo lze najít dost výjimek, které jej potvrzují, avšak přinejmenším z historických důvodů v nás stále přetrvává dojem, že neplodná žena čelí větší životní katastrofě než neplodný muž. Více než touha po dítěti trápí muže skutečnost, že nemůže oplodnit ženu, kterou miluje a která to od něj očekává. Pokud tedy partner odmítá podstupovat spolu s partnerkou náročné procedury IVF nebo nechce vzít na sebe riziko adopce, může to být jednoduše proto, že jeho motivace k dítěti je menší.

Informujte sebe, informujte partnera

Jestliže neplodný partner odmítá jak pokusy o umělé oplodnění (IVF), tak adopci, je potřeba spolu nejprve podrobně probrat všechny možnosti a dopátrat se důvodů, proč vlastně. Pamatujte si, že informovat se o možnostech můžete sama, rozhodovat se však musíte vždy společně. Vyložte svému partnerovi, jaké metody IVF by pro vás přicházely v úvahu a co konkrétně by to u vás obou obnášelo. Informujte se o podmínkách a procesu adopce a poté je s partnerem v klidu proberte. Partner, který ženě ani nedá možnost si o těchto věcech seriózně promluvit, si snad ženu ani nezaslouží.

Rozhodnout se musíte společně

Některé problémy se nedají vyřešit rychle a hned. Pokud o partnerově neplodnosti víte teprve chvíli, je to jistě pro vás i pro něj tak trochu šok. Není dobře se hned upínat k rychlým řešením, nelehkou situaci je dobré nejdřív v klidu vstřebat. Také adopci je dobré nadhodit až ve chvíli, kdy se oba partneři se situací smíří a mohou se na ni podívat střízlivýma očima. Podle zkušeností psychologů partneři, kteří dítě adoptují příliš brzy, mohou mít tendenci klást na něj nepřiměřené požadavky a vybíjet si na něm svou frustraci.

Najdou se jistě ženy, které jsou zvyklé řešit věci samy a rozhodnou se na váhavého manžela nečekat. Protože provést IVF ženě bez souhlasu partnera není možné, zbývá takzvaný „krok stranou“. Lze se však spolehnout na to, že neplodný partner se s nečekaným přírůstkem do rodiny smíří a nebude se na nic vyptávat? Pravděpodobně ne. Nakonec i mít dítě s kamarádem či sousedem odvedle lze ospravedlnit, ale zařizovat si život bez vědomí nebo proti vůli svého partnera lze ospravedlnit jen těžko.

(vek)

Zdroje:
www.super.cz
www.iscare.cz

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více