#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Když biologické hodiny bijí na poplach
Když biologické hodiny bijí na poplach
calendar 1. 12. 2011

Když biologické hodiny bijí na poplach

Není žádným tajemstvím, že s rostoucím věkem ženy ubývá její plodnost. Odtud vzniklo tolik známé úsloví "tikání biologických hodin". Moderní doba je však natolik hektická, že se mnoho žen rozhodne pro početí miminka až ve vyšším věku.

Není žádným tajemstvím, že s rostoucím věkem ženy ubývá její plodnost. Odtud vzniklo tolik známé úsloví "tikání biologických hodin". Moderní doba je však natolik hektická, že se mnoho žen rozhodne pro početí miminka až ve vyšším věku, než je z biologického hlediska optimální. Průměrný věk žen při první graviditě je proto v naší zemi 27 let… Výjimkou nejsou ani ty, které zatouží po miminku až po čtyřicítce. Jaké mají šance?

Neúprosná statistika


  • devětadvacet procent žen ve věku od 40 do 44 let trpí neplodností
  • oproti tomu u dvacetiletých žen je to pouze 7 %
  • třicetiletá žena má každý měsíc šanci na početí přibližně 20 %
  • po čtyřicítce se toto číslo snižuje na 5 procent; to v podstatě znamená, že se prodlužuje doba pokoušení se o miminko
  • s rostoucím věkem se zvyšuje riziko samovolných potratů – těch je ve věku od 40 do 44 let 34 % a po pětačtyřicítce dokonce 53 %

Neváhejte a jednejte!

Po čtyřicítce bezproblémové otěhotnění není žádnou samozřejmostí. Pokud ale po dítěti skutečně toužíte, není čas otálet! Každý další rok, ba dokonce měsíc, totiž může znamenat konec veškerých nadějí. Ačkoliv čísla statistiky neznějí příliš optimisticky, rozhodně není namístě předem všechno vzdát. Existují metody in vitro fertilizace, které jsou značně úspěšné i po čtyřicátém roku věku. Nejlepší výsledky má v tomto ohledu oplodnění darovaného vajíčka.

Pokud tedy po šesti měsících snahy o miminko stále nejste těhotná, je čas vyhledat pomoc odborníka v oboru asistované reprodukce. Jestli máte jakákoliv rizika neplodnosti, objednejte se na vyšetření raději ihned. Úspěšnost umělého oplodnění vlastního vajíčka totiž po čtyřicítce rovněž závratně klesá a po 44 letech věku je opravdu velmi malá.

(veri)

Zdroj: infertility.about.com

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Reakce na diagnózu onkologického onemocnění jsou různé. Strach, stres, nejistota, zmatek, smutek. Málokdo má v takové chvíli sílu plánovat, co nastane, až svou nemoc šťastně překoná. Nicméně i to je velmi důležité, zvláště v případě, kdy mají léčbu podstoupit mladí lidé, kteří mají založení rodiny teprve před sebou. Poruchy plodnosti jsou totiž jedním z nejčastějších dlouhodobých nežádoucích účinků onkologické léčby.

Číst více
Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Moderní doba, která nám všemožnými způsoby ulehčuje život, přináší do našeho světa i mnohé nástrahy, z nichž některé narušují přirozený koloběh věcí. Jedním z těchto projevů může být skutečnost, že čím dál více párů není schopno počít potomka přirozenou cestou a musí vyhledat pomoc lékařů.

Číst více
Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více