#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash "Kdy už budete mít děti" aneb Nenechte se zdeptat svým okolím
"Kdy už budete mít děti" aneb Nenechte se zdeptat svým okolím
calendar 6. 5. 2008

"Kdy už budete mít děti" aneb Nenechte se zdeptat svým okolím

Od vaší svatby už sice uplynula řada let, ale vy stále nemáte děti. Když se vás někdo zeptá, kdy už konečně budete velká rodina, je to jako rána pod pás.

Od vaší svatby už sice uplynula řada let, ale vy stále nemáte děti. Když se vás někdo zeptá, kdy už konečně budete velká rodina, je to jako rána pod pás. Jako neplodný pár pak musíte bojovat nejen s řešením svého problému, ale také s reakcemi blízkého okolí.

Informovat se vyplácí

Jednou z možností, jak se vypořádat s podobnými situacemi, je poučit své známé o faktech, které se neplodnosti týkají. Řada lidí mnohdy ani netuší, jak je neplodnost častá, jaké jsou její příčiny a možnosti léčby. Někdy nevědí, jak se mají chovat v přítomnosti neplodného páru, a nemusí se cítit v takové společnosti dobře. Pokud budou dostatečně informováni, jistě se podaří zlepšit vzájemný kontakt a komunikaci.

Vyhněte se tématům o dětech

Problémem mohou být také setkání s partnery, kteří čekají rodinu nebo již dítě mají. Zvlášť aktuální je téma rodičovství u mladých párů mezi dvaceti a třiceti lety. Konverzace se pak většinou točí kolem těhotenství nebo vychovávání dětí. Lidé, kteří nemohou mít děti, se mohou při takovém hovoru cítit prázdní a neschopní. Nejjistější, jak překlenout v takovém okamžiku ono citlivé téma, je změnit předmět diskuse.

Nakupujte po internetu

Nepříjemnou situací se také může stát návštěva přátel, kteří mají malé děti. V takovém případě je lepší se podobným příležitostem vyhnout a setkání odložit na později. Některým ženám zase může vadit nakupování v obchodech, kde se pohybuje hodně mladých rodin s dětmi. Pak je vhodnější využít jinou možnost a objednat zboží například z katalogů nebo po internetu.

Mluvit se svým okolím se jistě vyplácí, neboť o problému se dříve či později dozví. Kromě toho, že budou lépe rozumět pocitům neplodného páru, mohou pomoci se sdílením a prožíváním bolesti. Kolik podrobností a s kým ze svého okolí budou partneři sdílet, závisí pochopitelně na vzájemné důvěře.

(nes)

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více