#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Kdy je na miminko opravdu už pozdě?
Kdy je na miminko opravdu už pozdě?
calendar 2. 12. 2009

Kdy je na miminko opravdu už pozdě?

Ženská plodnost je ovlivněna mnohými faktory a není výjimkou, že se nepříznivých okolností sejde hned několik najednou a žena ne a ne otěhotnět. Jak moc důležitou roli hrají odžitá léta ve spojení s touhou po miminku?

Ženská plodnost je ovlivněna mnohými faktory a není výjimkou, že se nepříznivých okolností sejde hned několik najednou a žena ne a ne otěhotnět. Přestože se pak obvykle ihned vrhá do víru nejrůznějších vyšetření, která po příčině neplodnosti pátrají, může být na vině skutečnost zcela přirozená – pokročilý věk. Jak moc důležitou roli hrají odžitá léta ve spojení s touhou po miminku?

Miminko nejsnadněji do třiceti

Podle vědeckých studií plodnost ženy skutečně s věkem klesá. Začátek je sice poměrně plíživý, nicméně léta hrají svou roli už krátce po třicítce. Čím je pak žena starší, pravděpodobnost otěhotnění je menší. Pro lepší porozumění – 7 % párů je neplodných při věku nad třicet let, po čtyřicítce se ale toto procento zvyšuje až na 33 %.

Vajíčka – hodně na začátku, poskrovnu na konci

Ačkoliv se holčičky rodí přibližně s milionem vajíček v každém z vaječníků, do první menstruace se jejich počet sníží zhruba na 400 tisíc. Během života jich ale dozraje pouze okolo čtyř set, s každou menstruací o jedno z tohoto počtu žena nenávratně přichází.

Když je vejce příliš staré

Kromě počtu se s věkem snižuje i kvalita vajíček a s ní i jejich připravenost k oplodnění. Aby bylo vejce schopné kontaktu se spermií a vývoje v embryo, potřebuje správný tvar, chromozomální výbavu, zkrátka musí být "zdravé". Je dokázáno, že ženy kolem dvaceti mají v průměru kvalitnější vajíčka než čtyřicátnice. Tato skutečnost může vést k neplodnosti, opakovaným potratům, neúspěšné fertilizaci in vitro (oplodnění "ve zkumavce") či inseminaci in utero (oplodnění přímo v děloze), ale také k narození miminka se změnou v chromozomální výbavě, jako je např. Downův syndrom.

Pokud máte obavy, že nemůžete otěhotnět právě z důvodu pokročilejšího věku, neváhejte navštívit odborníka. Ten může pomoci například hormonální stimulací vašich vaječníků, které pak budou produkovat více zralých vajíček najednou. Tím šance na početí o něco vzroste. Další možností je pak fertilizace in vitro. Rozhodně není nutné hned všechno vzdávat, vždyť v tolika případech se lékařům ošálit přírodu skutečně podařilo!

(veri)

Zdroj: www.sharedjourney.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více