#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Kdy je možné je podstoupit umělé oplodnění?
Kdy je možné je podstoupit umělé oplodnění?
calendar 20. 12. 2007

Kdy je možné je podstoupit umělé oplodnění?

Věk ženy je pro otěhotnění velmi důležitým faktorem. Ovlivňuje především množství vajíček a jejich kvalitu. Vysoký věk je spojený s poruchami plodnosti. <br>

Věk ženy je pro otěhotnění velmi důležitým faktorem. Ovlivňuje především množství vajíček a jejich kvalitu. Vysoký věk spojený s poruchami plodnosti je dobře známým lékařským problémem a v dnešní době zvlášť aktuálním tématem.

Optimální plodnost

Studie, které se zabývaly souvislostmi mezi věkem ženy a její plodností, jednoznačně prokázaly, že schopnost ženy spontánně otěhotnět se s věkem snižuje. Mírný pokles nastává zhruba po 30 letech věku a do 37. roku je trend snižování plodnosti spíše pozvolný. Avšak již kolem 40. roku se plodnost velmi výrazně zhoršuje. Jestliže kolem třicítky je asi 7 % párů neplodných, u čtyřicetiletých je to už asi 33 % párů.

Kvalita a kvantita

S přibývajícím věkem ženy klesá ve vaječnících množství vajíček schopných oplození. Před začátkem menstruace je jejich počet asi 400 000 a postupně ubývají – nejen při každém menstruačním cyklu, ale také přirozeným zánikem. Žena před menopauzou má ve svých vaječnících už jen několik set vajíček. S dalšími léty ženy se mění i kvalita vajíček. Vajíčka ztrácejí přirozenou schopnost být oplozena a vytvořit zdravé embryo (zárodek). Proto se u starších žen vyskytuje větší množství genetických poruch plodu, je také zvýšené riziko potratů, a dokonce selhávají metody asistované reprodukce (IVF).

Limity pro IVF

Někdy se neplodné páry rozhodnou pro oplození pomocí IVF. Tato metoda však starším ženám nezaručuje, že skutečně otěhotní. Některá pracoviště stanovují limity pro provedení IVF mezi 42. a 45. rokem, pro IVF s vajíčkem od dárkyně je to 50 let. Navíc v České republice jsou hrazeny výkony IVF z prostředků veřejného zdravotnictví pouze ženám do 39 let.

Věk muže není pro otěhotnění tolik rozhodující, neboť mužské spermie se neustále tvoří. Ženská vajíčka však během života už nevznikají. Při plánovaní rodičovství je tedy třeba počítat s riziky, která vyšší věk ženy přináší, a potíže s poruchami plodnosti pak svěřit do rukou odborníků.

(nes)

Zdroj: Advanced Fertility Center of Chicago

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více