#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Kam zajít pro miminko?
Kam zajít pro miminko?
calendar 18. 9. 2009

Kam zajít pro miminko?

Stále se marně snažíte? Nezabraly ani rady babiček, a tak jste se rozhodla přírodě pomoci – v centru asistované reprodukce. Ale jak vybrat to správné? Nemáte-li hluboko do kapsy, můžete asistovaně počít, kolikrát chcete.

Stále se marně snažíte? Nezabraly ani rady babiček, a tak jste se rozhodla přírodě pomoci – v centru asistované reprodukce. Ale jak vybrat to správné?

Kvalita především

Nemáte-li hluboko do kapsy, můžete asistovaně počít, kolikrát chcete. Pokud spoléháte na zdravotní pojišťovnu, zaplatí vám tři pokusy. Pokud při jednom nedojde k přenosu embrya, ale použije se jiný postup, máte nárok na uhrazení čtyř. Proto se pečlivě ptejte. Reprodukční medicína je v České republice na vysoké úrovni, přesto čím zkušenější personál centra, tím lépe. Mnoho napoví i získané certifikáty kvality péče (ISO) a odbornosti (např.Evropská společnost gynekologů a porodníků).

Když přijde problém

Léčba neplodnosti se někdy podobá překážkovému běhu. Jen správná diagnóza povede k léčbě, která opravdu zabere. Proto je důležité vědět, jak centrum spolupracuje s dalšími specialisty a jakou techniku má k dispozici. Někdy žena špatně toleruje přípravnou hormonální léčbu. U přirozených i „zkumavkových“ těhotenství mohou přijít komplikace. Zvládne vámi vybrané centrum tyto problémy, zajistí vám případnou lůžkovou i intenzivní péči? Pokud jste slavila třicítku už před pár lety, je užitečné, poskytuje-li centrum i preimplantační genetickou diagnostiku vad u embryí velkých 8–10 buněk.

Máte obavy?

O asistované reprodukci koluje spousta mýtů a fám. Mnoho žen má strach z hormonální stimulace. Bojí se změn nálad, tloustnutí. Existují však léčiva s minimem nežádoucích účinků a někdy lze zvolit postup s malou stimulací. Navíc zkušený lékař, který ženu pečlivě sleduje, může tato rizika minimalizovat. Samozřejmostí má být citlivý přístup personálu a ochota vysvětlit veškeré nejasnosti.

Asistovaná reprodukce je jedním z nejprogresivnějších medicínských oborů. I přes nesporné pokroky jde stále o pro ženu náročný proces. Má-li být úspěšný, vyžaduje nejen kvalitní zázemí centra, ale i to partnerské.

(ela)

Zdroj:

Ventruba P., Průvodce léčbou poruch plodnosti, Centrum asistované reprodukce FN Brno, Brno 2009

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více