#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Jak se chránit před neplánovaným těhotenstvím: nejčastější mýty
Jak se chránit před neplánovaným těhotenstvím: nejčastější mýty
calendar 29. 10. 2009

Jak se chránit před neplánovaným těhotenstvím: nejčastější mýty

Ženy toužící po miminku problém antikoncepce většinou neřeší. V životě jsou však situace, kdy je dobré vědět, která metoda zabraňující početí je opravdu spolehlivá.

Ženy toužící po miminku problém antikoncepce většinou neřeší. V životě jsou však situace, kdy je dobré vědět, která metoda zabraňující početí je opravdu spolehlivá, a které se příliš důvěřovat nedá.

Metod, jak se chránit před nechtěným těhotenstvím, je dnes opravdu mnoho. Od těch tradičních, jakými jsou celibát, sexuální abstinence nebo přerušovaný styk, přes antikoncepční tabletky, náplasti, kroužky nebo tělíska. Existuje také pohotovostní tabletka, která se aplikuje až po sexuálním kontaktu. Jakým "ověřeným" metodám se však vyhnout aneb co jste slyšeli o ochraně před otěhotněním?

Před těhotenstvím vás neochrání pohlavní styk v horké vaně, vířivce nebo sauně. Nepomůže vám ani alkohol nebo mléko. Nechrání žádná sexuální poloha nebo technika. Možnost početí dokonce nevylučuje chybění orgasmu nebo ejakulace.

Kojení a menstruace nejsou stoprocentní

Není pravda ani to, že žena nemůže otěhotnět při menstruaci. Pravděpodobnost, že otěhotní, je během prvních dnů menstruace sice výrazně nižší, ale žena rozhodně není v této době neplodná. Ani kojení není 100% cestou, jak se chránit před těhotenstvím. Je pravdou pouze to, že hormon prolaktin, který se vylučuje při kojení, snižuje šanci na otěhotnění.

Kondom raději jen jeden

Žádné plastové náhražky nejsou alternativou ke kondomu. Těsný kondom bohužel také není nejvhodnější metodou, může snadněji dojít k jeho poškození nebo prasknutí. Ani dva kondomy nejsou lepší než jeden. Tření povrchů naopak může kondom poškodit.

Pohotovostní pilulka "po": čím dříve, tím lépe

Pozor byste si měli dát, i pokud užíváte jako antikoncepční metodu pilulku po styku. Na její užití byste měli myslet co nejdříve po styku, rozhodně se nevyplatí čekat až do druhého dne. Její efekt je zhruba 95%, pokud se užije do 24 hodin po styku, snižuje se na 60 % po 72 hodinách od styku. Není pravda ani to, že tabletku můžete užívat jen dvakrát až třikrát ročně. Lze ji užít, kdykoliv je to nutné. Vzhledem ke své ceně se však nehodí jako metoda dlouhodobé antikoncepce.

(nes)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více