#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Jak moc tikají vaše biologické hodiny?
Jak moc tikají vaše biologické hodiny?
calendar 23. 5. 2008

Jak moc tikají vaše biologické hodiny?

Pokud se žena rozhodne naplánovat dopředu své těhotenství, je dobré zvážit, kdy je ta nejvhodnější doba. Někdy se totiž může stát, že plány na mateřství i přes obrovské úsilí selhávají.

Pokud se žena rozhodne naplánovat dopředu své těhotenství, je dobré zvážit, kdy je ta nejvhodnější doba. Někdy se totiž může stát, že plány na mateřství i přes obrovské úsilí selhávají. Jak se vyhnout zklamání? Především je dobré vědět, kdy je ideální věk pro otěhotnění.

Úplně nejlépe kolem pětadvaceti

Koncepční optimum je označení ideálního věku pro otěhotnění a porod dítěte. Nejpříznivější věk pro mateřství je z biologického a genetického hlediska mezi dvaceti a třiceti lety. Žena je v této době fyzicky zralá, má stabilizované ovulační cykly a dostatečně kvalitní vajíčka ve vaječnících. Plodnost ženy dosahuje v této době svého maxima. Nejenže je nízké riziko výskytu genetických vad, ale také je menší pravděpodobnost spontánního potratu. Žena je kolem pětadvaceti nejlépe připravena donosit plod bez komplikací.

Příliš málo, příliš hodně

U mladých žen mezi 16 až 18 lety může být průběh těhotenství velmi příznivý, neboť organismus není díky věku zatížen nemocemi nebo chronickým užíváním léků. Avšak komplikacemi, které se mohou daleko častěji objevit u takto mladých žen, jsou předčasné porody.

Naopak s rostoucím věkem se některá rizika zvyšují. Po třicítce se snižuje kvalita vajíček a stoupá riziko chromozomálních vad plodu. Proto se u těhotných od 35 let výše provádí amniocentéza neboli odběr plodové vody kvůli vyšetření. Díky tomuto vyšetření lze včas odhalit některé vrozené vady plodu (například Downův syndrom) a rozhodnout případně o ukončení těhotenství.

Užít si děti ve vyšším věku

Současným trendem je však podporovat i starší ženy v roli matky. Výhodou je jejich socioekonomická připravenost na těhotenství a mateřství. Ženy vyššího věku většinou naplnily vlastní profesionální ambice, bývají lépe finančně zajištěny a dál se mohou spokojeně věnovat rodině.

Jednoznačné doporučení, které se týká ideálního věku pro otěhotnění, nelze vždy zcela přesně stanovit. O tom, kdy je nejlepší doba mít dítě, totiž rozhodují především partneři či manželé. Ženy vyššího věku by však měly být připraveny na možná rizika a komplikace, které souvisí se stárnutím a plodností.

(nes)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více