#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash I starší muž může mít zdravé sperma
I starší muž  může mít zdravé sperma
calendar 10. 8. 2009

I starší muž může mít zdravé sperma

Pokud starší muž přemýšlí o založení rodiny, měl by se aktivně snažit o zdraví svých spermií a tím zvýšit jejich šanci na úspěch.

Pokud starší muž  přemýšlí o založení rodiny, měl by se aktivně snažit o zdraví svých spermií a tím zvýšit jejich šanci na úspěch. Měl by se vzdát představy o tom, že sperma je zdravé a nezdolné kdykoliv a v jakémkoliv věku.

Záleží nejen na věku ženy, ale i muže

Mohlo by se zdát, že je to pouze organismus ženy, který nese odpovědnost za otěhotnění a zdraví dítěte. Studie ale naznačují, že nejenom starší věk ženy, ale i věk muže a jeho dodržování zásad zdravého životního stylu mají vliv na oplodnění a zdraví budoucího miminka. Spermie jsou totiž více citlivé než vajíčka na změny prostředí, chemikálie a záření, se kterými se muž dostane do styku. Důvodem jejich citlivosti je to, že jsou daleko menší než vajíčko a jejich produkce probíhá neustále.

Žádný alkohol ani cigarety

Muži, kteří holdují cigaretám a pijí alkohol, předpokládají, že tyto zlozvyky nebudou mít dopad na kvalitu jejich spermatu. Je tomu ale opravdu tak? Existuje spousta důkazů o tom, že tyto i další jedovaté látky ovlivňují otěhotnění a zdraví budoucích dětí.

Péče o spermie před početím

Životní styl muže a jeho péče o zdraví jsou před početím stejně důležité jako to, jak se o své zdraví stará před otěhotněním žena. Příkladem může být užívání vitamínů a minerálů. Ocásky spermií jsou totiž plné zinku, který jim umožňuje se hýbat. Pokud muž trpí jeho nedostatkem, pohyblivost spermií je značně omezena. Dodržování zdravého životního stylu, vyhýbání se jedům, dostatek spánku a zdravá výživa mohou být právě těmi opatřeními, které zvýší šanci na těhotenství a porod zdravého miminka se silným imunitním systémem.

(skl)

Zdroj: medicpatients.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více