#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash I genetika hraje při neplodnosti svoji roli
I genetika hraje při neplodnosti svoji roli
calendar 20. 8. 2013

I genetika hraje při neplodnosti svoji roli

Ženská či mužská neplodnost může mít velmi mnoho příčin. Určitou část mohou tvořit i genetické abnormality. Část z nich odborníci znají, mnoho jich ale zůstává skryto.

Ženská či mužská neplodnost může mít velmi mnoho příčin. Určitou část mohou tvořit i genetické abnormality. Část z nich odborníci znají, mnoho jich ale zůstává skryto. 

Viníci spontánních potratů 

Více než polovina prvotrimestrálních spontánních potratů je zapříčiněna genetickými odchylkami. Ve většině případů se jedná o náhodné abnormality vzniklé při tvorbě spermií, vajíček či embrya.

  • Chromozomy jsou vláknité struktury v buněčném jádře a jsou to nositelé veškeré genetické informace.
  • V každé buňce je jich přítomno 46 – jedna polovina je od otce (spermie obsahuje pouze 23 chromozomů) a druhá od matky (vajíčko obsahuje také pouze 23 chromozomů).
  • Po splynutí a následném dělení vzniká embryo, jehož buňky obsahují každá 46 chromozomů.
  • Pokud v některé etapě vývoje spermie, vajíčka či embrya vznikne numerická či strukturální chromozomální chyba, nemusí být embryo nadále schopno života a dochází k potratu.
  • Až na výjimečné případy k této chybě dochází náhodně, a proto je velká šance, že další těhotenství vydrží.

Existují ale případy, jež jsou provázeny opakovanými potraty a problém nemusí být až tak náhodný. Na vině mohou být genetická onemocnění otce či matky nebo například stáří, jež vede k častějším chromozomálním chybám při vývoji spermií. V podobných případech je vhodná konzultace u specialisty – genetika.

Snížená plodnost

Na druhé straně jsou genetická onemocnění, která mohou různými cestami snižovat plodnost ať už u ženy, či muže. Tyto choroby mohou ovlivňovat reprodukční systém přes hormonální hladiny anebo přímým zásahem do jeho struktur. Navíc u nich existuje riziko přenosu onemocnění na potomka.

  • U mužů se jedná např. o Klinefelterův syndrom, polycystickou nemoc ledvin, cystickou fibrózu a jiné.
  • U žen jmenujme např. Turnerův syndrom, syndrom fragilního X, Kallmanův syndrom a další.

U těchto nemocí je znám genetický problém – a nejčastěji se jedná o chybný počet chromozomů či změnu v jednotlivém genu. Je-li tato strukturální příčina známá, je možné ji pomocí genetického vyšetření zjistit.

Otázky přetrvávají 

Známe mnoho nemocí, které jsou způsobeny genetickými odchylkami a dokážeme  přesně určit, kde je problém. Zároveň ale existuje ještě více potíží, u kterých podrobnosti stále zůstávají velkou záhadou. Četnou skupinu tvoří onemocnění, u nichž se předpokládá genetický vliv, ale není znám jeden specifický gen. Tzv. multifaktoriální onemocnění jsou dána kombinací genetických odchylek a navíc vlivů prostředí. A tyto nevyzpytatelné genetické odchylky mohou mít "prsty" i v neplodnosti u člověka.

(boba)

Zdroje:
www.cliniqueovo.com
fertilitynj.com
umm.edu

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více