#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Gravidita po pětatřicítce má svá úskalí
Gravidita po pětatřicítce má svá úskalí
calendar 17. 4. 2014

Gravidita po pětatřicítce má svá úskalí

Dosáhnout těhotenství v pozdějším věku může být mnohem obtížnější než v pětadvaceti, rozhodně to však není nemožné. Jenomže i pak je namístě počítat s jistými komplikacemi.

Dosáhnout těhotenství v pozdějším věku může být mnohem obtížnější než v pětadvaceti, rozhodně to však není nemožné. Jenomže i pak je namístě počítat s jistými komplikacemi. 

Ženská plodnost a věk

Přestože určitě znáte někoho, komu se po pětatřicítce (možná i po čtyřicítce) otěhotnět podařilo, statistika je jasná:

  • Plodnost žen je na vrcholu těsně po dvacítce, ve druhé polovině třetí dekády se začíná pomalu snižovat.
  • Třicátý pátý rok pak znamená předěl, po kterém křivka plodnosti začíná klesat mnohem strměji.
  • Některé studie například říkají, že ve 30 letech má žena v průběhu jednoho měsíce asi 20% šanci otěhotnět a ve 40 letech tato naděje klesá zhruba na 5 %.

Nestárne pouze pleť

Ženy se rodí se všemi vajíčky, které kdy budou mít. Jiná se v průběhu života již netvoří. Po narození jich žena má přes jeden milion, v období puberty je vajíček už pouze kolem 300 tisíc. Z tohoto velkého množství jich jen asi 300 dozraje a bude uvolněno v průběhu ovulace. Přestože tak menopauza může být ještě v nedohlednu, reprodukční schopnost organismu pozvolna klesá a tvorba zdravých a zralých vajíček začíná být mnohem méně efektivní. Čím více se menopauza blíží, reagují vaječníky stále líněji na hormonální podněty, které jsou zodpovědné za ovulaci zralého vajíčka. A některé zlozvyky, jako je například kouření, tento proces ještě urychlují.

Naděje v ohrožení 

Těhotenství ve starším věku ještě vůbec nemusí znamenat vítězství. Těmto ženám totiž hrozí:

  • větší riziko vzniku genetických vad, což vysvětluje vyšší výskyt dětí s Downovým syndromem právě u žen po pětatřicítce – ve 25 letech porodí dítě s Downovým syndromem 1 z 1 250 žen, ve 35 letech už je to 1 z 378;
  • rostoucí nebezpečí potratu – zatímco v první polovině třetí dekády postihne potrat asi 10 % gravidních žen, po pětatřicítce je to už 18 % těhotných.

Ani medicína není všemocná 

Přestože si někteří myslí, že metody asistované reprodukce přemohou veškeré nástrahy přírody a stárnutí lidského organismu, není tomu tak. I dobré výsledky těchto postupů klesají s rostoucím věkem ženy – v 31 letech je úspěšnost umělého oplodnění kolem 38 %, zatímco ve 39 letech klesá na 22 %. Jedinou možností, jak přírodu opravdu oklamat, je použití darovaných, tedy mladších vajíček. Pak šance otěhotnět opět prudce stoupají.

Nejste v tom sama

I když se v souvislosti s těhotenstvím mluví hlavně o věku ženy, záleží samozřejmě i na stáří partnera. Přestože mužská plodnost nemá totožný profil poklesu s tou ženskou, také u pánů věk hraje svoji roli.

Přes všechna zmíněná čísla nemusí být nutně zázrak, povede-li se právě vám otěhotnět bez menších problémů. Avšak nedaří-li se to po 35. roce věku déle než půl roku, měli byste s partnerem vyhledat odbornou pomoc. 

(boba)

Zdroj: infertility.about.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více