#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash GIFT – jedna z možností asistované reprodukce
GIFT – jedna z možností asistované reprodukce
calendar 13. 9. 2013

GIFT – jedna z možností asistované reprodukce

Přenos pohlavních buněk do vejcovodů neboli tzv. metoda GIFT je jednou z nejstarších technik asistované reprodukce. Pochází z 80. let a jedná se o nejpřirozenější léčbu neplodnosti. Proto je eticky akceptovatelná i v mnoha náboženských kulturách.

Přenos pohlavních buněk do vejcovodů neboli tzv. metoda GIFT je jednou z nejstarších technik asistované reprodukce. Pochází z 80. let a jedná se o nejpřirozenější léčbu neplodnosti. Proto je eticky akceptovatelná i v mnoha náboženských kulturách.

Žádné umělé oplodnění

Metoda GIFT (Gamete Intra-Fallopian Transfer) je inspirována samotnou přírodou. První kroky se nijak neliší od klasického IVF – žena musí taktéž podstoupit hormonální ovariální stimulaci, aby jí mohla být odebrána vajíčka. Ty se následně společně se spermiemi pomocí katetru zavedou do vejcovodu a vše ostatní už je ponecháno přirozenému průběhu. A jaké přesně jsou rozdíly mezi IVF a GIFT? 

  • Při IVF dochází k oplození vajíčka mimo lidský organismus, což dává vzniknout embryu. Embryo se následně zavádí do dělohy, kde má dojít k zanoření do děložní sliznice.
  • U metody GIFT má vajíčko možnost být oplozeno v přirozeném prostředí – vejcovodu –, kde poté ještě absolvuje přirozený, zhruba čtyřdenní vývoj, než do dělohy odcestuje samo.

Technika GIFT tedy zvyšuje šance na oplození tím, že zaručuje setkání spermií a vajíčka ve správný čas a na správném místě. Navíc zlepšuje vyhlídky možností použití vyššího počtu vajíček než pouze jednoho. Ještě je možné i podpořit přípravu děložní sliznice na tzv. implantaci pomocí léků (např. progesteronu).

Vhodní adepti 

Pro tuto metodu nejsou všechny neplodné páry přijatelnými kandidáty. Obecně je určena především pro méně závažné případy neplodnosti. Ideální může být v následujících případech:

  • Žena alespoň s jedním funkčním vejcovodem. Jelikož se pohlavní buňky zavádějí do vejcovodu, je potřeba, aby kandidátka měla alespoň jeden průchodný.
  • Páry, kde je problémem mužská neplodnost. Poněvadž GIFT vyžaduje poměrně zdravý reprodukční systém ženy, je tato metoda vhodná tam, kde je malá potíž na straně partnera. Pokud se podaří získat spermie, jejich přímá aplikace s vajíčky do vejcovodů zvýší šance na početí. Pokud je ale u partnera problém závažnější, je lepší dosáhnout oplození vajíčka ve zkumavce, kde může být ještě před transportem samotné oplození ověřeno.
  • Dvojice s etickým problémem. Některým neplodným párům nemusí jejich víra dovolovat podstoupit dnes běžné metody asistované reprodukce. Právě pro ně je technika GIFT ideálním řešením, jelikož je při ní zásah do přirozeného procesu minimální.

Metoda GIFT není tak oblíbenou, jako je klasické IVF, avšak pokud je správně naordinována, má žena až 50% šanci na úspěšné otěhotnění.

(boba)

Zdroje:
www.infertile.com
www.infertilityfocus.com
www.fertilityproregistry.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více