#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash GIFT – jedna z možností asistované reprodukce
GIFT – jedna z možností asistované reprodukce
calendar 13. 9. 2013

GIFT – jedna z možností asistované reprodukce

Přenos pohlavních buněk do vejcovodů neboli tzv. metoda GIFT je jednou z nejstarších technik asistované reprodukce. Pochází z 80. let a jedná se o nejpřirozenější léčbu neplodnosti. Proto je eticky akceptovatelná i v mnoha náboženských kulturách.

Přenos pohlavních buněk do vejcovodů neboli tzv. metoda GIFT je jednou z nejstarších technik asistované reprodukce. Pochází z 80. let a jedná se o nejpřirozenější léčbu neplodnosti. Proto je eticky akceptovatelná i v mnoha náboženských kulturách.

Žádné umělé oplodnění

Metoda GIFT (Gamete Intra-Fallopian Transfer) je inspirována samotnou přírodou. První kroky se nijak neliší od klasického IVF – žena musí taktéž podstoupit hormonální ovariální stimulaci, aby jí mohla být odebrána vajíčka. Ty se následně společně se spermiemi pomocí katetru zavedou do vejcovodu a vše ostatní už je ponecháno přirozenému průběhu. A jaké přesně jsou rozdíly mezi IVF a GIFT? 

  • Při IVF dochází k oplození vajíčka mimo lidský organismus, což dává vzniknout embryu. Embryo se následně zavádí do dělohy, kde má dojít k zanoření do děložní sliznice.
  • U metody GIFT má vajíčko možnost být oplozeno v přirozeném prostředí – vejcovodu –, kde poté ještě absolvuje přirozený, zhruba čtyřdenní vývoj, než do dělohy odcestuje samo.

Technika GIFT tedy zvyšuje šance na oplození tím, že zaručuje setkání spermií a vajíčka ve správný čas a na správném místě. Navíc zlepšuje vyhlídky možností použití vyššího počtu vajíček než pouze jednoho. Ještě je možné i podpořit přípravu děložní sliznice na tzv. implantaci pomocí léků (např. progesteronu).

Vhodní adepti 

Pro tuto metodu nejsou všechny neplodné páry přijatelnými kandidáty. Obecně je určena především pro méně závažné případy neplodnosti. Ideální může být v následujících případech:

  • Žena alespoň s jedním funkčním vejcovodem. Jelikož se pohlavní buňky zavádějí do vejcovodu, je potřeba, aby kandidátka měla alespoň jeden průchodný.
  • Páry, kde je problémem mužská neplodnost. Poněvadž GIFT vyžaduje poměrně zdravý reprodukční systém ženy, je tato metoda vhodná tam, kde je malá potíž na straně partnera. Pokud se podaří získat spermie, jejich přímá aplikace s vajíčky do vejcovodů zvýší šance na početí. Pokud je ale u partnera problém závažnější, je lepší dosáhnout oplození vajíčka ve zkumavce, kde může být ještě před transportem samotné oplození ověřeno.
  • Dvojice s etickým problémem. Některým neplodným párům nemusí jejich víra dovolovat podstoupit dnes běžné metody asistované reprodukce. Právě pro ně je technika GIFT ideálním řešením, jelikož je při ní zásah do přirozeného procesu minimální.

Metoda GIFT není tak oblíbenou, jako je klasické IVF, avšak pokud je správně naordinována, má žena až 50% šanci na úspěšné otěhotnění.

(boba)

Zdroje:
www.infertile.com
www.infertilityfocus.com
www.fertilityproregistry.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více