#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Genetické vyšetření embrya – může prozradit mnoho
Genetické vyšetření embrya – může prozradit mnoho
calendar 2. 10. 2013

Genetické vyšetření embrya – může prozradit mnoho

Preimplantační genetické vyšetření embrya není prozatím běžně užívanou metodou, avšak některé páry z ní již v dnešní době profitují. Následující řádky prozradí, proč a kdy je toto nadstandardní vyšetření vhodné podstoupit.

Preimplantační genetické vyšetření embrya není prozatím běžně užívanou metodou, avšak některé páry z ní již v dnešní době profitují. Následující řádky prozradí, proč a kdy je toto nadstandardní vyšetření vhodné podstoupit.

Prokazatelná plus

Preimplantační genetická diagnostika je metoda, která pomáhá lékařům zvolit pro implantaci embryo s nejvyšší šancí na úspěšné těhotenství. Zvyšuje se tak naděje na porod zdravého miminka. Co od tohoto vyšetření očekávat?

  • Pomáhá detekovat známá genetická onemocnění nebo chromozomální abnormality.
  • Identifikuje nevhodná embrya a tím brání jejich přenosu do dělohy.
  • Snižuje riziko vícečetného těhotenství.
  • Zmenšuje nebezpečí přenosu závažných dědičných onemocnění od rodičů na potomky.

Vše je dobré promyslet

Jak už to tak ale v medicíně bývá, ani tato metoda není úplně bez rizik. Je dobré o nich vědět a vzít je v úvahu při rozhodování o dalším postupu. Více o této metodě napoví i naše video.

  • Preimplantační genetická diagnostika vyžaduje užití metody asistované reprodukce – in vitro fertilizace, což samo o sobě obnáší určitá rizika. Při přípravě k odběru oocytů může například vzniknout ovariální hyperstimulační syndrom. Bioptický odběr oocytů a jejich případné zmražení zase někdy vede k poškození embryí.
  • V případě falešně negativního výsledku může dojít k transferu abnormálního embrya do dělohy, což mívá za následek potrat – zdravá embrya přitom mohou být vyřazena.
  • V testu se může také prokázat, že k dispozici nejsou žádná zdravá embrya.
  • Tato diagnostika navíc neověřuje všechna možná genetická onemocnění, a tak ani po vyloučení testovaných nemocí není zcela zaručeno zdravé miminko.

Prenatální diagnostika

Možnou alternativou preimplantační genetické diagnostiky je prenatální screening. Tím procházejí všechny budoucí maminky a i zde je možné odhalit některé genetické vady. Jeho minusem však je, že v té době je plod již v děloze a při zjištění problému je možné pouze zvážení umělého přerušení těhotenství. Prenatální vyšetřování je několikastupňové a obnáší:

  • Krevní testy a ultrazvuk – první a nejméně invazivní metody, které odhalí ženy ve vyšším riziku, jimž jsou následně doporučena vyšetření přesnější, zato však invazivnější:
    • amniocentéza – odběr plodové vody,
    • choriocentéza – odběr choriových klků.

(boba)

Zdroj: arm.coloradowomenshealth.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více