#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Endometrióza – bolestivý nepřítel žen
Endometrióza – bolestivý nepřítel žen
calendar 24. 7. 2013

Endometrióza – bolestivý nepřítel žen

Endometrióza je onemocnění, které způsobuje růst děložní sliznice na místech, kde se normálně nevyskytuje. Následkem je bolest, nepravidelné krvácení a potíže s otěhotněním.

Endometrióza je onemocnění, které způsobuje růst děložní sliznice na místech, kde se normálně nevyskytuje. Následkem je bolest, nepravidelné krvácení a potíže s otěhotněním.

Co avizuje výskyt

Každý měsíc způsobují hormony vaječníků zbytnění a růst děložní výstelky (endometria) jako přípravu na možné uhnízdění vajíčka. Když nedojde k otěhotnění, děložní sliznice se z těla odplaví v podobě menstruace. Pokud se však tato ložiska sliznice vyskytují i na jiných místech než v děloze, mluvíme o endometrióze. Nejčastěji jde o vaječníky, močový měchýř, střeva a výstelku pánve. Na rozdíl od buněk v děloze tyto i po menstruaci zůstávají na místě. Může dojít k mírnému krvácení a s další periodou začínají opět růst. To vede k bolestem a ostatním projevům endometriózy.

Typické projevy

Existuje několik teorií vzniku této nemoci, nicméně jasná příčina je stále neznámá. Zjištěna bývá ve věku 25–35 let a trpí jí přibližně 5 až 15 % žen v plodném věku. Ženy s endometriózou můžou mít:

  • bolestivou menstruaci,
  • bolesti v podbřišku před a v průběhu menstruace,
  • různě silné křeče týden nebo dva před začátkem menstruace a v jejím průběhu,
  • potíže v průběhu nebo po pohlavním styku,
  • bolestivé vyprazdňování,
  • pánevní křeče nebo bolest zad, která se může vyskytnout kdykoliv v průběhu cyklu.

Léčba je individuální

Onemocnění však může probíhat i úplně bez příznaků. K jeho odhalení slouží vaginální ultrazvuk a pánevní laparoskopie (zavedení nástrojů s kamerou do dutiny břišní přes několik malých řezů a zhodnocení rozsahu postižení). Léčba závisí na věku pacientky, závažnosti obtíží a onemocnění a přání ženy v budoucnu otěhotnět. Řešení je vždy individuální a je v rozsahu od pravidelných kontrol a užívání nesteroidních antiflogistik (např. ibuprofen), přes hormonální léčbu až po chirurgické odstranění ložisek endometriózy či celé dělohy (pokud pacientka neplánuje děti).

Komplikace bývají časté

Tato nemoc může vést nejen k potížím s otěhotněním. Dlouhodobé bolesti ztěžují společenský a pracovní život, v dutině břišní zase dochází k tvorbě cyst, které můžou prasknout. Zřídka nastane zablokování průchodu močovým nebo trávicím traktem. Endometrióza zkrátka patří mezi svízelné a těžko léčitelné diagnózy, navíc má sklon se i po léčbě vracet. Je proto nutná dobrá spolupráce s ošetřujícím lékařem a podpora ze strany partnera i rodiny.

(kov)

Zdroje: 
www.ncbi.nlm.nih.gov
zdravi.e15.cz

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Reakce na diagnózu onkologického onemocnění jsou různé. Strach, stres, nejistota, zmatek, smutek. Málokdo má v takové chvíli sílu plánovat, co nastane, až svou nemoc šťastně překoná. Nicméně i to je velmi důležité, zvláště v případě, kdy mají léčbu podstoupit mladí lidé, kteří mají založení rodiny teprve před sebou. Poruchy plodnosti jsou totiž jedním z nejčastějších dlouhodobých nežádoucích účinků onkologické léčby.

Číst více
Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Moderní doba, která nám všemožnými způsoby ulehčuje život, přináší do našeho světa i mnohé nástrahy, z nichž některé narušují přirozený koloběh věcí. Jedním z těchto projevů může být skutečnost, že čím dál více párů není schopno počít potomka přirozenou cestou a musí vyhledat pomoc lékařů.

Číst více
Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více