#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Emoce jako na houpačce aneb Když se nedaří otěhotnět
Emoce jako na houpačce aneb Když se nedaří otěhotnět
calendar 4. 2. 2010

Emoce jako na houpačce aneb Když se nedaří otěhotnět

Už odmalička byli chlapci a děvčátka vychováváni rozdílně. Příkladem může být už to, že "kluci přece nebrečí". Tradičními způsoby výchovy děti učíme, jak se chovat, myslet a prožívat určité situace.

Už odmalička byli chlapci a děvčátka vychováváni rozdílně. Příkladem může být už to, že "kluci přece nebrečí". Tradičními způsoby výchovy děti učíme, jak se chovat, myslet a prožívat určité situace. Hodně z toho v nich zůstává do dospělosti. U žen se navíc předpokládá, že se budou nejen starat o rodinu, ale že budou určitým způsobem citově zabezpečovat její členy.

Muž a žena – rozdílné myšlení a cítění

Nejen že ženy mají zřejmě citové prožívání už jinak vrozené, ale během života se obvykle jejich city dále formují a někdy se cítí zodpovědné i za špatnou náladu ostatních. Během léčby infertility se většinou ženy snaží ochránit svého partnera od jeho vlastních pocitů tím, že berou většinu odpovědnosti za léčbu na sebe. Pokud se snaží potlačit i své pocity bolesti a strachu, někdy i proto, aby vypadaly „silnější“, než je ve skutečnosti reálně možné, mohou se jejich pocity úplně vymknout z rukou. Jejich emoce se stávají příliš velkým soustem, které už následně nelze zpracovat.

Emocionální záplava

Muži jsou naproti tomu viděni jako poskytovatelé obživy, finančních zdrojů a ochránci rodiny od potenciálního nebezpečí. Většinou jsou učeni dělat rychlá rozhodnutí, nevyjadřovat své emoce a přemýšlet tak, aby se pocity nenechali ovlivňovat. Muž v infertilním páru cítí "zahlcení" emocemi partnerky a hlavně jejich intenzitou. Přitom není výjimkou, že sám svoje emoce není schopen identifikovat, i když ví, že "ze všeho také rozhodně nemá radost".

Když pohár přeteče…

Žena obvykle opravdu prožívá intenzivní pocity strachu, úzkosti, ale i zlosti a vzteku. Pokud ovšem od svého partnera dostává sebemenší náznak toho, že její jednání a citové prožívání ohledně neplodnosti je nějakým způsobem dysfunkční či snad nenormální, zapříčiní to ještě více stavů úzkosti a deprese. A když všechny pocity přetečou z pomyslného poháru, pak žena cítí, že věci nemá pod kontrolou. Přitom ale nejvíc ze všeho touží po emocionálním souznění se svým partnerem, po tom, aby rozuměl tomu, co ona prožívá. Pokud ovšem vidí, že ho nějakým způsobem zklamala, protože partnerovi se zdá její emocionální prožívání neadekvátní, stáhne se do sebe a cítí se emocionálně odtažená. A tady zřejmě musí nastoupit rada odborníka. To, že muž naznačuje, že je partnerka příliš emocionální nebo citlivá, mnoho ovoce nepřinese, naopak. Zde totiž neexistuje správná míra nebo způsob, jak se má jeden či druhý cítit a jak má své pocity prožívat.

(skl)

Zdroj:
www.gynob.com
www.ivf.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více