#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Dvě zmrzliny denně zvyšují šanci na otěhotnění
Dvě zmrzliny denně zvyšují šanci na otěhotnění
calendar 29. 1. 2009

Dvě zmrzliny denně zvyšují šanci na otěhotnění

Také si myslíte, že "zdravý" životní styl je tou nejlepší cestou k vytouženému potomkovi? Omyl. Ženy, které se omezují v jídle, totiž svoji šanci na otěhotnění naopak snižují.

Také si myslíte, že "zdravý" životní styl je tou nejlepší cestou k vytouženému potomkovi? Omyl. Ženy, které se omezují v jídle, totiž svoji šanci na otěhotnění naopak snižují. Takové závěry alespoň přinesla studie amerických lékařů zabývajících se neplodností.

Výzkumníci z Harvardské univerzity a z nemocnice v Bostonu sledovali po dobu osmi let 18 555 pacientek ve věku 24 až 42 let, které během této doby buď otěhotněly, nebo se o početí potomka snažily. Do studie byly zařazeny jen takové pacientky, u nichž do té doby nebyla nikdy potvrzena diagnóza neplodnost.

Všechny tyto ženy podstoupily podrobná gynekologická vyšetření a odpovídaly na řadu otázek týkajících se pravidelnosti menstruačního cyklu a možných poruch ovulace. Lékaře navíc zajímalo i přesné složení jejich jídelníčku – co, v jakém množství a jak často jedí.

Nízkotučná dieta sice vede ke štíhlé linii, ale...

Během osm let trvající studie se poruchy ovulace a menstruace objevily až u 438 žen. Výzkum ukázal, že se tak dělo u především u těch, které denně jedly více než dvě jídla chudá na tuky. Naproti tomu u žen, které si dopřávaly jídlo s vyšším obsahem tuku (třeba smetanové jogurty nebo i zmrzlinu) více než jednou denně, lékaři zjistili o 25 % nižší riziko poruch ovulace a s tím spojených potíží s otěhotněním.

Přítel jménem tuk

Teď si možná říkáte, zda zařazení potravin, jako jsou bůček, sádlo, tučné smetanové sýry, jogurty a podobně, do jídelníčku je opravdu to pravé ořechové. Nic se samozřejmě nesmí přehánět. Při konzumaci velkého množství zejména živočišných tuků se můžeme dočkat především problémů se srdcem.

Rada lékařů, kteří se podíleli na výše zmíněné studii, tedy zní:

Ženy, které chtějí otěhotnět, by měly zkusit na nějakou dobu změnit své stravovací návyky:


  • nesnažit se hubnout
  • zařadit do jídelníčku plnotučné mléko, jogurty a sýry, klidně si dát i zmrzlinu. Stačí ale sníst dva takové pokrmy denně, víc by už zase nebylo žádoucí.

Těhotná... a obézní?

Pokud se ženě podaří otěhotnět, může se vrátit zpět k původní stravě. Jen tak si nebude zvyšovat zdravotní rizika plynoucí z dlouhodobého nadměrného přísunu tuků, jako je kornatění cév, cukrovka atd.

Pro začátek zkuste třeba tohle: až budete příště nakupovat, sáhněte po klasickém – nikoli light – jogurtu, neobávejte se sýrů s více než 30 % tuku a v mrazicím boxu si vyberte zmrzlinu, kterou máte nejraději.

(sva)

Zdroj: A prospective study of dairy foods intake and anovulatory infertility. J. E. Chavarro, J. W. Rich-Edwards, B. Rosner, and W. C. Willett-Hum. Reprod. published online on February 28, 2007 Human Reproduction, doi:10.1093/humrep/dem019

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více