#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Co trápí ženy se syndromem polycystických ovarií?
Co trápí ženy se syndromem polycystických ovarií?
calendar 13. 11. 2007

Co trápí ženy se syndromem polycystických ovarií?

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je onemocnění, které může být příčinou ženské neplodnosti. Výskyt tohoto onemocnění je poměrně vysoký.

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je onemocnění, které může být příčinou ženské neplodnosti. Výskyt tohoto onemocnění je poměrně vysoký, u nás postihuje asi 5 až 10 % žen. Začíná se projevovat hlavně v období puberty a upozorní na sebe (nejen) poruchami reprodukčních orgánů.

Příčiny onemocnění

Ženské vaječníky obsahují folikuly, což jsou tenké váčky, naplněné tekutinou a vajíčkem. Když je vajíčko zralé, folikuly prasknou a uvolní obsah i s vajíčkem ven. U žen s PCOS se nezralé folikuly shlukují dohromady, aby vytvořily cystu, tedy velkou dutinu naplněnou tekutinou. Vajíčka zde sice také dozrávají, ale folikuly se neotevřou a vajíčko není z vaječníku uvolněno. Výsledkem je, že ženy s PCOS nemají menstruační cyklus vůbec, nebo je velmi nepravidelný.

Ženy s PCOS však trápí řada dalších obtíží. Mají obvykle vysoké koncentrace inzulinu, což je hormon, který se podílí na vzniku cukrovky (diabetes mellitus 2. typu). Dalšími přidruženými chorobami jsou obezita, vysoký krevní tlak nebo srdeční onemocnění. Menší počet žen přibírá na váze, někdy si všimnou zvýšeného ochlupení nebo akné.

Syndrom polycystických ovarií u lékaře

Mezi vyšetření, která potvrdí PCOS, patří ultrazvuk a vyšetření krve. Ultrazvukové vyšetření se obvykle provádí transvaginálně, kdy se sonda přístroje zavádí do pochvy, aby byly vaječníky lépe přístupné a viditelné. Z odběrů krve se zjišťují nejen koncentrace hormonů, ale také množství cholesterolu a cukru.

Pečlivé sledování

Nepravidelnosti menstruačního cyklu, poruchy ovulace a zvýšené koncentrace mužského hormonu patří k hlavním příznakům tohoto onemocnění. Z dlouhodobého hlediska mají ženy s PCOS vyšší riziko některých nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Proto je třeba, aby pravidelně navštěvovaly svého lékaře a předcházely tak komplikacím, které s sebou onemocnění přináší.

(nes)

Zdroj: Vrbíková J. Syndrom polycystických ovarií. Interní medicína pro praxi 2003;11:554–557.
Legro RS, et al. Clomiphene, Metformin, or Both for Infertility in the Polycystic Ovary Syndrome. New England Journal of Medicine 2007;356:552–566.

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více