#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Chci otěhotnět. Kdy je vhodné skončit s antikoncepcí?
Chci otěhotnět. Kdy je vhodné skončit s antikoncepcí?
calendar 3. 5. 2013

Chci otěhotnět. Kdy je vhodné skončit s antikoncepcí?

Konečně nastala ideální chvíle pro plánování mateřství. Do tohoto okamžiku však pravděpodobně uplynula řada let, kdy jste se naopak otěhotnění snažila vyhnout.

Konečně nastala ideální chvíle pro plánování mateřství. Do tohoto okamžiku však pravděpodobně uplynula řada let, kdy jste se naopak otěhotnění snažila vyhnout. Mnoho žen se tak ptá, zda může dosavadní užívání hormonální antikoncepce cestu k početí nějak zkomplikovat.

Pilulky za to nemohou 

Ačkoliv se můžete setkat s různými tvrzeními, podle odborníků platí následující:

  • Hormonální antikoncepce v podobě tablet ani po vysazení fertilitu nijak neovlivňuje. Nelze však očekávat, že otěhotníte stejně snadno, jako by tomu bylo v okamžiku, kdy jste pilulky začala brát.
  • Ženská plodnost totiž záleží na mnoha faktorech – mimo jiné také na věku, se kterým se šance na dítě obecně snižuje.
  • Stejně tak si nezdravý životní styl nebo proběhlé zdravotní obtíže během uplynulých let mohly vyžádat své následky v podobě snížené plodnosti.

Plod antikoncepce nepoškodí

Některé ženy ve strachu z poškození zárodku látkami obsaženými v hormonální antikoncepci užívají několik měsíců před plánovaným otěhotněním raději kondom. Zastávají totiž mylný názor, že organismus potřebuje nějakou dobu na jakousi detoxikaci. Podle mnoha provedených studií však neexistuje žádné zvýšené riziko malformací ani jiného poškození plodu v souvislosti s pilulkami proti otěhotnění. Ani u miminek počatých během užívání těchto léků nebyly následné zdravotní komplikace pozorovány.

Přirozené hormony dlouho nezahálí

Jsou i názory, že je třeba několikaměsíční období od užití poslední antikoncepční pilulky k tomu, aby se přirozené pohlavní hormony opět začaly tvořit a mohlo tak docházet k pravidelným, pro otěhotnění nezbytným ovulacím. Gynekologové však tvrdí následující:

  • Tato informace se rovněž nezakládá na pravdě, protože většina žen začne ovulovat již ve velmi krátké době.
  • Do jednoho roku pak podle studií otěhotní stejné procento žen, jako je tomu v běžné populaci.
  • Potíže ale mohou nastat u těch, kterým hormonální antikoncepce pomohla upravit pravidelnost cyklu. Po vysazení pilulek se totiž perioda s nejvyšší pravděpodobností opět stane nepravidelnou, jako tomu bylo před jejich nasazením. S tím pak může souviset delší doba do očekávaného početí.

Jak již bylo řečeno, antikoncepce v podobě tablet podle dosavadních vědeckých poznatků nikterak nepříznivě neovlivňuje možnost početí po jejím vysazení. Při užívání injekční formy hormonálních preparátů je však návrat k plodnosti opožděn, a to o řadu měsíců, výjimečně i let.

(veri)

Zdroj: www.parenting.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více