#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Chcete mít klid? Využijte zmrazení vajíček "pro jistotu"
Chcete mít klid? Využijte zmrazení vajíček "pro jistotu"
calendar 12. 5. 2014

Chcete mít klid? Využijte zmrazení vajíček "pro jistotu"

Ve vyspělých zemích dochází spolu se zdokonalováním technik metod asistované reprodukce také k rozvoji nového trendu. Zájemkyně, které s těhotenstvím počítají až za pár let, si mohou na vlastní přání nechat vajíčka zmrazit. Jak je to u nás?

Ve vyspělých zemích dochází spolu se zdokonalováním technik metod asistované reprodukce také k rozvoji nového trendu. Zájemkyně, které s těhotenstvím počítají až za pár let, si mohou na vlastní přání nechat vajíčka zmrazit. Jak je to u nás?

Zatímco plánování rodiny ženy posouvají neustále do vyššího věku, ať z důvodů kariérních, osobních, či partnerských, vaječníky jsou nastaveny stále na stejný rytmus. A jelikož dostupnost informací již není problém, mnoho žen se neustále dočítá o poklesu své reprodukční schopnosti, obzvláště po 35. roce. Přirozené početí zakončené porodem je pak po čtyřicátých narozeninách spíše vzácností. Zde pak přicházejí na řadu metody asistované reprodukce.

Myslet dopředu

Některá centra však nabízejí klientkám možnost zapojit se do jejich programu již dříve. Metody zmrazení a uchování vajíček se neustále zdokonalují, avšak jejich úspěšnost je úměrná věku vaječníků. Tudíž pro budoucí plodnost je vhodné nechat si vajíčka zamrazit, dokud vaječníky ještě fungují tak, jak mají. Tedy nejpozději do třicítky. To ale od ženy vyžaduje přemýšlet o svém reprodukčním životě poměrně hodně dopředu.

Nejen pro nemocné

V České republice je tento krok znám především jako metoda volby zachování plodnosti u pacientek, které mají nějaké vážné problémy s vaječníky. V případě nádorového onemocnění na celý proces přispívá pojišťovna. V Centru reprodukční medicíny v Bruselu však nabízejí tuto proceduru i zdravým ženám, a to od roku 2009.

  • Možnost nechat si zamrazit vajíčka zatím využilo 140 zájemkyň.
  • Pro oplodnění je použila pouze jedna žena, avšak následný embryotransfer k těhotenství nevedl.
  • V letech 2009–2011 byl proveden dotazníkový výzkum (tehdy si vajíčka nechalo zmrazit 86 klientek v průměrném věku 37 let). Ten ukázal, že většina žen věří, že uchovaná vajíčka nikdy nebudou muset využít.

Velká podpora

Podle autorů studie ukázala, že tato metoda může být velmi důležitou psychologickou pomocí pro ženy, které vlastní rodinu plánují, ale zároveň jsou si vědomy svého rostoucího věku. Psychika je při početí i těhotenství nesmírně důležitá a myšlenka na záložní plán by mohla přinést úspěchy, aniž by bylo asistované reprodukce využito v celé její podstatě.

Nové možnosti už přicházejí i do České republiky. Jelikož se ale jedná o komerční a "preventivní" možnost uchování plodnosti, žena si musí celý proces hradit sama.

(boba)

Zdroje:
ivfeurope.eu
www.socialfreezing.cz

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více