#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Chcete i po sterilizaci otěhotnět? I pro vás existuje řešení
Chcete i po sterilizaci otěhotnět? I pro vás existuje řešení
calendar 13. 9. 2010

Chcete i po sterilizaci otěhotnět? I pro vás existuje řešení

V životě mohou nastat situace, kdy se žena dobrovolně rozhodne vzdát se natrvalo možnosti otěhotnění. Podstoupí takzvanou sterilizaci, během které jsou jí podvázány vejcovody.

V životě mohou nastat situace, kdy se žena dobrovolně rozhodne vzdát se natrvalo možnosti otěhotnění. Podstoupí takzvanou sterilizaci, během které jsou jí podvázány vejcovody. Tím je definitivně zabráněno setkání vajíčka se spermií. Přestože má většina žen k tomuto kroku důvody více než pochopitelné a závažné, malá část z nich svého rozhodnutí nakonec lituje. Je sterilizace skutečně nevratným zákrokem?

Když má vajíčko opět cestu volnou

Ženy, které podstoupily sterilizaci, a přesto si přejí otěhotnět, mají dvě možnosti. Jednou z nich je opětovný chirurgický zákrok, při kterém se lékaři snaží vejcovody znovu zprůchodnit. Jedná se však o mnohem složitější výkon, než kterým je samotná sterilizace. Neobejde se bez mikroskopu a mnohdy nemůže být proveden laparoskopicky. Pokud se podaří průchodnost obnovit, což bohužel není vždy zaručeno, žena se ocitá ve zvýšeném riziku mimoděložního těhotenství. Co se týče úspěšnosti této metody, velmi záleží na původním způsobu sterilizace. Nejvíce naděje v tomto smyslu přináší použití svorek – oproti jinému a běžnějšímu postupu, kdy je vejcovod zcela přerušen nůžkami.

Umělé oplodnění jako řešení?

Další možností v takové situaci je podrobit se umělému oplodnění. Pro kterou z těchto dvou cest se žena rozhodne, záleží na několika faktorech. Mimo jiné i na partnerově spermatu, protože při jeho horší kvalitě bývá umělé oplodnění řešením rozumnějším. "Pro" tuto možnost hraje také nižší riziko mimoděložního těhotenství, které je po zprůchodnění vejcovodů až 10% (!), „proti“ zase nutnost opakování této procedury při každém dalším pokusu o otěhotnění.

Otěhotnění po sterilizačním výkonu není sice nemožné, je však více než problematické. Je proto namístě pečlivě zvážit důvody vedoucí ženu k tak závažnému kroku, jako je přerušení vejcovodů.

(veri)

Zdroj: www.ivf-infertility.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více