#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Celiakie a neplodnost – souvisejí spolu?
Celiakie a neplodnost – souvisejí spolu?
calendar 3. 8. 2015

Celiakie a neplodnost – souvisejí spolu?

Řada nemocí, často zdánlivě odlišných, má mezi sebou vzájemné vazby. Ne nadarmo se například tradiční čínská medicína zabývá lidským tělem jako celkem. Může tedy z dnešního moderního lékařského pohledu být nějaký vztah mezi celiakií a neplodností?

Celiakie je onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek je směs bílkovin obsažených v některých obilovinách. Nesnášenlivost přetrvává celoživotně a je částečně způsobena geneticky. V současnosti je tato choroba nevyléčitelná, nicméně při dodržování bezlepkové diety vymizejí všechny její příznaky.

Propojení zřejmě existuje 

V posledních deseti letech si zdravotníci všimli vyššího výskytu celiakie u neplodných žen. Tento jev byl impulsem zahájení řady studií majících za úkol zjistit o možném provázání obou nemocí více. Na co vědci přišli?

  • V americké Filadelfii odborníci zjistili, že se u žen trpících celiakií vyskytuje až 4× vyšší riziko spontánního potratu než u těch zdravých. Zavedli dokonce do praxe, že pokud je žena klasifikována jako neplodná, je testována na to, zda nemá zároveň celiakii.
  • Finští lékaři zase spočítali výskyt žen s celiakií mezi ostatními pacientkami majícími potíže s otěhotněním na 4 %. Důvod se sice nepodařilo objasnit, nicméně se jasně prokázalo, že pokud pacientka potýkající se s nesnášenlivostí lepku nedodržuje správně svůj dietní režim, její období plodnosti je podstatně zkráceno. V praxi to znamená, že menopauza se dostaví dříve. A pozor – i u mužů celiaků bylo poukázáno na větší pravděpodobnost problémů s početím potomka.
  • Studie italských odborníků není sice ještě dokončena, ale byly již publikovány první výsledky. Také Italové potvrzují vztah mezi oběma zdravotními komplikacemi. Celiakie byla uznána za rizikový faktor vyššího výskytu spontánních potratů, nízké porodní hmotnosti novorozence a kratšího období kojení. Dodržování bezlepkové diety však tato rizika anuluje.

Pokud tedy trpíte neplodností a nejste si vědoma, že byste měla celiakii, je lepší nechat se u lékaře otestovat. Pokud víte, že celiakií trpíte, není důvod propadat panice, pečlivé dodržování dietních opatření rizika neplodnosti snižuje až na úroveň zdravých žen. A to je příznivá zpráva!

(bak)

Zdroj:
Neplodnost a celiakie, 2015

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více