#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Během léčby neplodnosti neopomínejte svou duši
Během léčby neplodnosti neopomínejte svou duši
calendar 13. 10. 2010

Během léčby neplodnosti neopomínejte svou duši

Vyrovnat se s neschopností počít dítě přirozenou cestou není jednoduché pro nikoho. Můžete mít pocity osamělosti a jedinečnosti v tom negativním smyslu slova.

Vyrovnat se s neschopností počít dítě přirozenou cestou není jednoduché pro nikoho. Můžete mít pocity osamělosti a jedinečnosti v tom negativním smyslu slova. Ani obavy z rozpadu vztahu nebo vztek při zaslechnutí pláče cizích dětí nejsou nijak výjimečnými pocity. Útěchou vám budiž vědomí, že nejste ani zdaleka sama. Zaměřit se při léčbě neplodnosti pouze na fyzickou stránku věci by bylo velkou chybou. Lidé už ze své přirozenosti touží zplodit vlastní dítě, a je-li jim tato potřeba upřena, ocitají se v emocionálně velmi bolestivé situaci. V takové, která může pořádně otřást partnerským vztahem.

Sex podle pravidel

Intimní život partnerů snažících se ze všech sil o početí se může stát až děsivě mechanickým. Ztrácí spontaneitu, chybí vášeň. Zvláště ženy se často upínají k upjatému počítání plodných dnů, teplotním tabulkám a „zaručeným“ polohám, které slibují větší pravděpodobnost oplodnění. Jestliže bylo milování dříve příjemným okamžikem, teď je spíše spojeno se stresujícími pocity povinnosti. S dalším a dalším negativním výsledkem těhotenského testu roste předtucha dalšího neúspěchu, pocit selhání a u obou v páru se může objevit sexuální dysfunkce. Muži mívají problém s erekcí, ženy s vyvrcholením. Sex jako by se stal hořkou pilulkou, kterou je prostě potřeba v určitém časovém intervalu skousnout.

Ztráta sebevědomí

I u dříve sebejisté osoby může zpráva o neplodnosti značně zdeformovat pohled na sebe sama. Vplíží se pochybnosti o vlastní atraktivitě, pocity méněcennosti. Žena se necítí být plnohodnotnou ženou, muž plnohodnotným mužem. Partneři jako by ztratili schopnost komunikace, a to nejen s okolím, ale i mezi sebou. Mnohdy si své obavy i přání nechávají pro sebe a uzavírají se do svého, pro jiné těžko přístupného otřeseného nitra.

Psycholog otevírá duši

Ztrácí-li se partneři ve víru takových emocí, jako je hněv, bezmoc, frustrace nebo vina, nápomocen může být psycholog. Ten páru umožní tyto pocity rozpoznat, sdělit je jeden druhému a dále s nimi pracovat. Znovu obnoví ztracenou sebeúctu a kontrolu nad vlastním životem. Pomůže také zlepšit narušenou partnerskou komunikaci. Provede pár obtížným procesem zvažování různých možností a činění rozhodnutí. I když se ještě dnes řada lidí stydí navštívit psychologa, je to zbytečné. Jedná se totiž o kvalifikovanou osobu, která má s problematikou neplodnosti mnoho zkušeností. Tak proč se zbytečně trápit a riskovat krach doposud fungujícího vztahu…

(veri)

Zdroj: www.4therapy.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více