#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Asistovaná reprodukce: který typ může pomoci právě vám
Asistovaná reprodukce: který typ může pomoci právě vám
calendar 17. 11. 2013

Asistovaná reprodukce: který typ může pomoci právě vám

Neplodných párů na světě neustále přibývá, medicína si ale naštěstí umí s mnoha případy poradit. Asistovaná reprodukce je jednou z metod určených k léčbě neplodnosti. Možných postupů je mnoho, který je ale ideální pro vás?

Neplodných párů na světě neustále přibývá, medicína si ale naštěstí umí s mnoha případy poradit. Asistovaná reprodukce je jednou z metod určených k léčbě neplodnosti. Možných postupů je mnoho, který je ale ideální pro vás?

Vše záleží na příčině

Jako ve všech ostatních oborech se i v léčbě neplodnosti snaží lékaři najít příčinu předchozích nezdarů při snaze o otěhotnění. Pokud se jim to podaří, léčba je namířena právě na daný problém. V první linii terapie se mohou uplatnit i metody nepatřící do asistované reprodukce.

Ženské obtíže

  • Poruchy ovulace. Je-li problém v ovulaci, je možné začít nejprve s léky, které ji podpoří a pomohou vaječníkům uvolnit vajíčko. Patří mezi ně například klomifen. Pokud máte onemocnění vázané na vaječníky, jako je například syndrom polycystických ovarií, je léčba zaměřena na terapii tohoto onemocnění a primárně se užívají také léky (metformin).
  • Blokované či poškozené vaječníky. V tomto případě samotné léky ničemu nepomohou. Jako řešení problému vám může být nabídnuto chirurgické řešení neprůchodnosti vaječníků.
  • Endometrióza. I zde může být chirurgické řešení první volbou, a to především tehdy, jedná-li se o lehkou či střední formu.
  • Tvorba protilátek proti spermiím. Pokud se v poševním hlenu ženy takové protilátky vyskytují, je vhodnou metodou nitroděložní inseminace.
  • Nevysvětlitelná neplodnost. Není bohužel ničím vzácná a případů, kdy se lékařům nepodaří odhalit důvod problematického otěhotnění, není málo. První postup je konzervativní a spočívá v podpoře ovulace či nápomoci pohlavním buňkám v podobě inseminace.

Pokud je problém na straně partnera, jako první krok může být navržena inseminace – jakožto nejjednodušší možné řešení.

Když první krok nezabere

Ke klasickým metodám asistované reprodukce se zpravidla přistupuje až tehdy, kdy zklamou postupy jednodušší. Mezi náročnější řešení a další možnosti patří:

  • IVF – in vitro fertilizace: ta je vhodná u starších žen, u žen s neprůchodnými vejcovody či endometriózou, u mužského faktoru neplodnosti a v případě neplodnosti nevysvětlitelné.
  • ICSI – intracytoplazmatická injekce spermií: ideální pro páry, kde je příčina neplodnosti v pomalých či nekvalitních spermiích.
  • GIFT – transfer gamet do vejcovodů: nejvhodnější metoda pro ty, pro něž jsou klasické metody asistované reprodukce v rozporu s morálními či náboženskými principy.
  • Dárcovství vajíček či spermií: vhodné u párů, jejichž reprodukční systém není schopen produkovat pohlavní buňky. K tomu často dochází po absolvování chemoterapie, nicméně ve sterilitu mohou vyústit i jiné zdravotní obtíže. Dále je možné tuto metodu využít v případě genetického onemocnění, které daný pár nechce přenést na svého potomka.
  • Adopce: i toto je jedna z možností, jak si obstarat dítě, pokud to nejde přirozenou cestou. Nemělo by se na ni zapomínat.

(boba)

Zdroje:
www.webmd.com
www.parents.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více