#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Asistovaná reprodukce: který typ může pomoci právě vám
Asistovaná reprodukce: který typ může pomoci právě vám
calendar 17. 11. 2013

Asistovaná reprodukce: který typ může pomoci právě vám

Neplodných párů na světě neustále přibývá, medicína si ale naštěstí umí s mnoha případy poradit. Asistovaná reprodukce je jednou z metod určených k léčbě neplodnosti. Možných postupů je mnoho, který je ale ideální pro vás?

Neplodných párů na světě neustále přibývá, medicína si ale naštěstí umí s mnoha případy poradit. Asistovaná reprodukce je jednou z metod určených k léčbě neplodnosti. Možných postupů je mnoho, který je ale ideální pro vás?

Vše záleží na příčině

Jako ve všech ostatních oborech se i v léčbě neplodnosti snaží lékaři najít příčinu předchozích nezdarů při snaze o otěhotnění. Pokud se jim to podaří, léčba je namířena právě na daný problém. V první linii terapie se mohou uplatnit i metody nepatřící do asistované reprodukce.

Ženské obtíže

  • Poruchy ovulace. Je-li problém v ovulaci, je možné začít nejprve s léky, které ji podpoří a pomohou vaječníkům uvolnit vajíčko. Patří mezi ně například klomifen. Pokud máte onemocnění vázané na vaječníky, jako je například syndrom polycystických ovarií, je léčba zaměřena na terapii tohoto onemocnění a primárně se užívají také léky (metformin).
  • Blokované či poškozené vaječníky. V tomto případě samotné léky ničemu nepomohou. Jako řešení problému vám může být nabídnuto chirurgické řešení neprůchodnosti vaječníků.
  • Endometrióza. I zde může být chirurgické řešení první volbou, a to především tehdy, jedná-li se o lehkou či střední formu.
  • Tvorba protilátek proti spermiím. Pokud se v poševním hlenu ženy takové protilátky vyskytují, je vhodnou metodou nitroděložní inseminace.
  • Nevysvětlitelná neplodnost. Není bohužel ničím vzácná a případů, kdy se lékařům nepodaří odhalit důvod problematického otěhotnění, není málo. První postup je konzervativní a spočívá v podpoře ovulace či nápomoci pohlavním buňkám v podobě inseminace.

Pokud je problém na straně partnera, jako první krok může být navržena inseminace – jakožto nejjednodušší možné řešení.

Když první krok nezabere

Ke klasickým metodám asistované reprodukce se zpravidla přistupuje až tehdy, kdy zklamou postupy jednodušší. Mezi náročnější řešení a další možnosti patří:

  • IVF – in vitro fertilizace: ta je vhodná u starších žen, u žen s neprůchodnými vejcovody či endometriózou, u mužského faktoru neplodnosti a v případě neplodnosti nevysvětlitelné.
  • ICSI – intracytoplazmatická injekce spermií: ideální pro páry, kde je příčina neplodnosti v pomalých či nekvalitních spermiích.
  • GIFT – transfer gamet do vejcovodů: nejvhodnější metoda pro ty, pro něž jsou klasické metody asistované reprodukce v rozporu s morálními či náboženskými principy.
  • Dárcovství vajíček či spermií: vhodné u párů, jejichž reprodukční systém není schopen produkovat pohlavní buňky. K tomu často dochází po absolvování chemoterapie, nicméně ve sterilitu mohou vyústit i jiné zdravotní obtíže. Dále je možné tuto metodu využít v případě genetického onemocnění, které daný pár nechce přenést na svého potomka.
  • Adopce: i toto je jedna z možností, jak si obstarat dítě, pokud to nejde přirozenou cestou. Nemělo by se na ni zapomínat.

(boba)

Zdroje:
www.webmd.com
www.parents.com

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Reakce na diagnózu onkologického onemocnění jsou různé. Strach, stres, nejistota, zmatek, smutek. Málokdo má v takové chvíli sílu plánovat, co nastane, až svou nemoc šťastně překoná. Nicméně i to je velmi důležité, zvláště v případě, kdy mají léčbu podstoupit mladí lidé, kteří mají založení rodiny teprve před sebou. Poruchy plodnosti jsou totiž jedním z nejčastějších dlouhodobých nežádoucích účinků onkologické léčby.

Číst více
Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Moderní doba, která nám všemožnými způsoby ulehčuje život, přináší do našeho světa i mnohé nástrahy, z nichž některé narušují přirozený koloběh věcí. Jedním z těchto projevů může být skutečnost, že čím dál více párů není schopno počít potomka přirozenou cestou a musí vyhledat pomoc lékařů.

Číst více
Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více