#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Ashermanův syndrom může vést k neplodnosti
Ashermanův syndrom může vést k neplodnosti
calendar 1. 9. 2010

Ashermanův syndrom může vést k neplodnosti

Ashermanův syndrom je soubor příznaků způsobených přítomností vazivových srůstů uvnitř dělohy. Syndrom se projevuje změnou v délce menstruačního cyklu a krvácení během něho a v množství vyloučené krve.

Ashermanův syndrom je soubor příznaků způsobených přítomností vazivových srůstů uvnitř dělohy. Syndrom se projevuje změnou v délce menstruačního cyklu a krvácení během něho a v množství vyloučené krve. Častým důsledkem srůstů v děloze je bohužel také neplodnost.

Ashermanův syndrom bývá také označován jako děložní synechie, srůsty či adheze. Poprvé byly tyto srůsty popsány německým lékařem Heinrichem Fritschem a československým gynekologem Josefem Ashermanem.

Dutina děložní je vystlána sliznicí endometriem, která je tvořena dvěma vrstvami. První z nich, takzvaná funkční vrstva, je odlučována během menstruačního krvácení. Druhá vrstva se jmenuje bazální a zodpovídá za znovuvytvoření funkční vrstvy. Poškození tohoto základu vede ke vzniku srůstů a jizev uvnitř dělohy. K poničení bazální vrstvy endometria dochází nejčastěji nešetrnou dilatací a kyretáží děložní dutiny po potratu či porodu.

Nemoc si nevybírá

Syndrom postihuje ženy bez ohledu na věk i genetické pozadí. Důsledkem srůstů mohou být kromě neplodnosti také opakované potraty, bolest ze zadržované krve a další gynekologické problémy. Méně častou příčinou Ashermanova syndromu jsou operace v oblasti pánve včetně císařského řezu či odstranění myomu. Srůsty mohou vzniknout také následkem zavedeného nitroděložního tělíska, ozařování v oblasti pánve či genitální tuberkulózy, tyto případy jsou ale vzácné.

Řešení za pomoci chirurga i léků

Ashermanův syndrom je nejčastěji potvrzen pomocí vyšetření zvaného hysteroskopie. Po stanovení diagnózy se přistupuje k léčbě. Chirurgické rozrušení srůstů může v některých případech obnovit plodnost, záleží ovšem na závažnosti poškození sliznice. Tento zákrok musí být proveden velmi šetrně, aby se neutvořily nové srůsty a jizvy. Při Ashermanově syndromu se někdy preventivně podávají antibiotika, která brání vzniku případné infekce. Pacientky také často užívají hormonální léčbu estrogeny, která pomáhá bránit vzniku nových srůstů a podněcuje také nárůst sliznice.

Více o Ashermanovu syndromu, jeho diagnostice i léčbě se můžete dozvědět u svého gynekologa.

(tek)

Zdroj:
n.wikipedia.org
www.medscape.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více