#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Adopce: dítě musí být právně volné
Adopce: dítě musí být právně volné
calendar 26. 3. 2008

Adopce: dítě musí být právně volné

Adopce neboli osvojení je podle zákona náhradní druh rodinné péče, při které přijímají manželé nebo jednotlivci za vlastní opuštěné dítě.

Adopce neboli osvojení je podle zákona náhradní druh rodinné péče, při které přijímají manželé nebo jednotlivci za vlastní opuštěné dítě. Podmínkou pro osvojení je tzv. právní uvolnění dítěte. Právně volné dítě je takové, o které biologičtí rodiče nejeví žádný zájem. Nejčastěji bývají osvojovány zdravé děti kojeneckého a batolecího věku. Ročně bývá v České republice osvojeno asi 500 dětí.

Práva a povinnosti rodičů

Osvojením získají děti své rodiče a naopak rodiče svého vytouženého potomka. Citové vztahy, které vznikají mezi dítětem a osvojitelem, mohou být někdy mnohem silnější než s biologickými rodiči. Noví rodiče nabývají adopcí stejná práva a povinnosti jako rodiče biologičtí. Mají tak identickou rodičovskou zodpovědnost jako při výchově svého vlastního dítěte. Osvojením získává dítě příjmení osvojitele, a lze dokonce změnit křestní jméno dítěte. Pokud navíc dojde k osvojení nezrušitelnému, jsou osvojitelé zapsáni v matrice a dítě obdrží nový rodný list.

Zdraví dítěte

Dítě prochází před adopcí důkladnou zdravotní prohlídkou a podstupuje také řadu psychologických vyšetření. Rodiče jsou seznámeni s nemocemi a handicapy dítěte a musí být srozuměni i se speciální péčí o dítě. Osvojitelé musí být právně bezúhonní, zdravotně a výchovně způsobilí zabezpečit péči o dítě a musí být přiměřeného věku.

Nástrahy náhradní péče

Adopce však přináší také některá úskalí. Pro manžele může být například velmi obtížné a bolestné sžít se s dětmi z dětských domovů. Povahové vlastnosti totiž děti zdědí po svých biologických rodičích, a výchovou pak lze ovlivnit jen malou část jejich osobnosti. Péče o takové dítě je pro rodiče náročná jak fyzicky, tak psychicky.

Osvojení dětí je alternativou pro páry, kterým se nepodařilo otěhotnět přirozenou cestou ani pomocí umělého oplodnění. Navíc je náhradní rodinná péče pomocí pro děti, které vyrůstají osamoceně v kojeneckých a dětských domovech.

(nes)

Zdroj: Fond ohrožených dětí

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více