Riziko vzniku endometriózy lze možná ovlivnit dietou

Endometrióza je poměrně časté, a přesto stále v mnoha směrech záhadné onemocnění. V některých případech může být i příčinou neplodnosti. Jeho příčiny se stále nedaří odhalit.

Riziko vzniku endometriózy lze možná ovlivnit dietou

Endometrióza je poměrně časté, a přesto stále v mnoha směrech záhadné onemocnění. V některých případech může být i příčinou neplodnosti. Jeho příčiny se stále nedaří odhalit. Jedním z důležitých faktorů by mohl být příjem tuků ve stravě.

Při onemocnění endometriózou se sliznice dutiny děložní vyskytuje tam, kde normálně být nemá, tedy mimo dělohu. Proč a jak toto onemocnění vzniká, je zatím stále předmětem dohadů lékařů i vědců. Pravděpodobně se na vzniku této nemoci podílí faktory hormonální, anatomické, genetické i imunitní. Dnes vědci přichází s novým názorem: vznik endometriózy by mohl souviset s příjmem tuků ve stravě. Určitý způsob stravování by tak byl rizikovým faktorem endometriózy, který však lze ovlivnit dietou.

Endometrióza je nejen příčinou neplodnosti

V USA je endometrióza z gynekologických potíží třetí nejčastější příčinou pobytu žen v nemocnicích. A jestli endometrióza způsobí u ženy neplodnost? Odpověď je nesnadná, a to proto, že se zde spolupodílí více faktorů. Jedním z nich je přítomnost zánětu, který v místech špatně uložené sliznice propuká. V důsledku zánětu vznikají srůsty a ty pak například ve vejcovodu působí výrazné obtíže vajíčku i spermiím v jejich postupu. Endometrióza navíc u některých žen vyvolává bolestivou menstruaci či bolest při pohlavním styku. Bývá také příčinou silného, dlouhého krvácení či krvácení mimo pravidelný cyklus.

Nejsou tuky jako tuky

Dle průzkumů provedených v USA nemá celkový příjem tuků v dietě vliv na vznik endometriózy. Určitý vliv má ale druh přijatých tuků. Například u žen, které přijímají dlouhodobě více omega-3 mastných kyselin, je endometrióza mnohem méně častá. Vyšší podíl transnenasycených tuků, přítomných třeba ve smažených jídlech, je naopak spojen s častějším vznikem této nemoci. Transnenasycené mastné kyseliny jsou přirozeně přítomny například v červeném mase, mnohem častěji jsou však člověkem přijímány v podobě průmyslově ztužených tuků.

Hrozby v podobě vzniku endometriózy tak může být dalším důvodem k zamyšlení nad skladbou našeho jídelníčku.

(tek)

Zdroj: A Prospective Study of Dietary Fat Consumption and Endometriosis Risk - Stacey A. Missmer; Jorge E. Chavarro; Susan Malspeis; Elizabeth R. Bertone-Johnson; Mark D. Hornstein; Donna Spiegelman; Robert L. Barbieri; Walter C. Willett; Susan E. Hankins - Posted: 06/02/2010; Human Reproduction. 2010; 25 (6): 1528–1535. © 2010 Oxford University Press

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Ovulace: pět způsobů, jak ji odhalit

Ovulace: pět způsobů, jak ji odhalit

Akupunkturou k oplodnění?

Akupunkturou k oplodnění?

Jak moc tikají vaše biologické hodiny?

Jak moc tikají vaše biologické hodiny?

Proč muž opustí ženu, která tolik chce dítě?

Proč muž opustí ženu, která tolik chce dítě?

Neplodnost jako důsledek životního stylu?

Neplodnost jako důsledek životního stylu?

Pravdy a mýty o metodách asistované reprodukce

Pravdy a mýty o metodách asistované reprodukce
Anketa

Souhlasíte s věkovým omezením umělého oplodnění?

  • Ano
    [ 1169 ]
  • Ne
    [ 784 ]
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá Platnost: 1. 1. - 31. 1. 2019

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.

Chci soutěžit

Video
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Rakovina a její léčba