Riziko vzniku endometriózy lze možná ovlivnit dietou

Endometrióza je poměrně časté, a přesto stále v mnoha směrech záhadné onemocnění. V některých případech může být i příčinou neplodnosti. Jeho příčiny se stále nedaří odhalit.

Riziko vzniku endometriózy lze možná ovlivnit dietou

Endometrióza je poměrně časté, a přesto stále v mnoha směrech záhadné onemocnění. V některých případech může být i příčinou neplodnosti. Jeho příčiny se stále nedaří odhalit. Jedním z důležitých faktorů by mohl být příjem tuků ve stravě.

Při onemocnění endometriózou se sliznice dutiny děložní vyskytuje tam, kde normálně být nemá, tedy mimo dělohu. Proč a jak toto onemocnění vzniká, je zatím stále předmětem dohadů lékařů i vědců. Pravděpodobně se na vzniku této nemoci podílí faktory hormonální, anatomické, genetické i imunitní. Dnes vědci přichází s novým názorem: vznik endometriózy by mohl souviset s příjmem tuků ve stravě. Určitý způsob stravování by tak byl rizikovým faktorem endometriózy, který však lze ovlivnit dietou.

Endometrióza je nejen příčinou neplodnosti

V USA je endometrióza z gynekologických potíží třetí nejčastější příčinou pobytu žen v nemocnicích. A jestli endometrióza způsobí u ženy neplodnost? Odpověď je nesnadná, a to proto, že se zde spolupodílí více faktorů. Jedním z nich je přítomnost zánětu, který v místech špatně uložené sliznice propuká. V důsledku zánětu vznikají srůsty a ty pak například ve vejcovodu působí výrazné obtíže vajíčku i spermiím v jejich postupu. Endometrióza navíc u některých žen vyvolává bolestivou menstruaci či bolest při pohlavním styku. Bývá také příčinou silného, dlouhého krvácení či krvácení mimo pravidelný cyklus.

Nejsou tuky jako tuky

Dle průzkumů provedených v USA nemá celkový příjem tuků v dietě vliv na vznik endometriózy. Určitý vliv má ale druh přijatých tuků. Například u žen, které přijímají dlouhodobě více omega-3 mastných kyselin, je endometrióza mnohem méně častá. Vyšší podíl transnenasycených tuků, přítomných třeba ve smažených jídlech, je naopak spojen s častějším vznikem této nemoci. Transnenasycené mastné kyseliny jsou přirozeně přítomny například v červeném mase, mnohem častěji jsou však člověkem přijímány v podobě průmyslově ztužených tuků.

Hrozby v podobě vzniku endometriózy tak může být dalším důvodem k zamyšlení nad skladbou našeho jídelníčku.

(tek)

Zdroj: A Prospective Study of Dietary Fat Consumption and Endometriosis Risk - Stacey A. Missmer; Jorge E. Chavarro; Susan Malspeis; Elizabeth R. Bertone-Johnson; Mark D. Hornstein; Donna Spiegelman; Robert L. Barbieri; Walter C. Willett; Susan E. Hankins - Posted: 06/02/2010; Human Reproduction. 2010; 25 (6): 1528–1535. © 2010 Oxford University Press

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Šest faktorů ovlivňujících úspěch umělého oplodnění

Šest faktorů ovlivňujících úspěch umělého oplodnění

Nitroděložní tělísko – antikoncepce bez pilulek

Nitroděložní tělísko – antikoncepce bez pilulek

Další dítě v novém vztahu nemusí být pravidlem

Další dítě v novém vztahu nemusí být pravidlem

Lze pomoci medicíně a přírodě při umělém oplodnění?

Lze pomoci medicíně a přírodě při umělém oplodnění?

Sexuální polohy, které „nahrávají“ početí

Sexuální polohy, které „nahrávají“ početí

Potíže s otěhotněním? Někdy pomůže speciální cvičení

Potíže s otěhotněním? Někdy pomůže speciální cvičení
Anketa

Souhlasíte s věkovým omezením umělého oplodnění?

  • Ano
    [ 1074 ]
  • Ne
    [ 707 ]
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá Platnost: 1. 1. - 31. 1. 2019

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.

Chci soutěžit

Video
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Fenylketonurie a PKU dieta